Ludieke sticker maakt populaire scooter zwart

Sinds enkele maanden is hij door heel Amsterdam te vinden, en hij is ook al gesignaleerd in Utrecht en Den Haag: de witte sticker met een mannetje erop die de uitlaatgassen van zijn eigen scooter in zijn gezicht krijgt. Doel van actie 'de eerlijke brommer' is fietsers een hart onder de riem steken. Overal in Nederland zijn scooters populair, maar tot ergernis van veel fietsers rijdt een groot deel op het fietspad; ook scooters met een geel kentekenplaatje die er niet eens op mogen.

Hoewel zijn stickers door de hele stad verspreid zijn, blijft de initiatiefnemer van de actie liever buiten beeld, uit vrees voor boetes wegens het ongeoorloofd plakken van stickers. Daarom sluit hij berichten op de Facebookpagina van de proteststickers af met de initialen van zijn initiatief, D.E.B. Ook voor mensen die de stickers kopen, blijft de actievoerder achter De Eerlijke Brommer een mysterie. De stickers worden niet door de organisator zelf overhandigd of opgestuurd, maar kunnen in een Amsterdams café worden afgehaald.

Meer ultrafijnstof dan een vrachtwagen
Het aantal brom- en snorfietsen is de afgelopen vijf jaar met 350.000 toegenomen tot een miljoen. De voertuigen zijn niet alleen vervelend voor overige verkeersdeelnemers, maar ook een gevaar voor de gezondheid van de fietser. Zo heeft de universiteit van Utrecht eerder vastgesteld dat een brommer per seconde meer schadelijk ultrafijnstof produceert dan een vrachtwagen. "Vroeger vonden de meeste mensen brom- en snorfietsen asociaal", zegt de actievoerder aan de telefoon. "Maar toen kwamen de scooters, en die vond iedereen hip en leuk." Hij heeft duizenden stickers verkocht, uitgedeeld en opgeplakt. "Ik hoop dat scooters een punt van discussie worden."

Rodney Versteeg (21), eigenaar van een witte Vespa, vindt de actie overdreven. "Ik denk niet dat het voor het milieu veel uitmaakt of ik ga fietsen of de scooter pak. Laat eerst die grote bedrijven maar eens wat milieuvriendelijker produceren."

De man achter De Eerlijke Brommer hoopt op wat meer bewustwording. "De meeste scooterrijders weten niet eens dat hun uitlaatgassen kankerverwekkend zijn."

Snorfietsen
Alleen scooters die 25 kilometer per uur rijden, snorfietsen, mogen op het fietspad. Maar volgens Theo Zeegers, verkeersconsulent van de Fietsersbond, wordt de wet niet gehandhaafd. "Snorfietsen rijden veel harder dan toegestaan. Uit metingen van Rijkswaterstaat blijkt dat 95 procent van de scooters te hard rijdt, waarvan de helft veel te hard, soms zelfs 70 kilometer per uur. Naarmate scooters harder rijden, produceren ze meer ultrafijnstof.

Zeegers: "De overheid zou dit beter moeten controleren. Het probleem is dat het Rijk dit een taak van de gemeentes vindt en dat de gemeentes naar het Rijk wijzen. Op deze manier gebeurt er niets. Bovendien zijn we voor de uitstooteisen weer afhankelijk van Europa. En daar mogen de regels ook wel wat scherper."

Berlijn en São Paulo
Amsterdam heeft dit voorjaar maatregelen genomen. In 30 km-gebieden mogen er geen scooters meer op het fietspad. In het centrum wordt het aantal 30-km gebieden uitgebreid, en in 50 km-gebieden worden de fietspaden verbreed. Hoog tijd, zegt initiatiefnemer Fjodor Molenaar van GroenLinks. "Fietsers hebben zo minder last van uitlaatgassen en het wordt veiliger op straat. Bij een op de vier ongelukken in Amsterdam is een scooter betrokken."

De man achter De Eerlijke Brommer hoopt dat hij via het publiek politici in actie krijgt. "Ik wil de stickers ook in andere Nederlandse steden verspreiden. En een jongen die ik ken gaat voor me plakken in Berlijn en São Paulo."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden