Luchtvervuiling veroorzaakt meer dan twee miljoen doden per jaar

Beijing is berucht om haar zware luchtverontreiniging. Beeld ap
Beijing is berucht om haar zware luchtverontreiniging.Beeld ap

Jaarlijks sterven er wereldwijd meer dan twee miljoen mensen door luchtvervuiling, concluderen onderzoekers in een deze week verschenen rapport. Een van die onderzoekers stelt dat 'luchtvervuiling waarschijnlijk een van de belangrijkste milieurisicofactoren voor de gezondheid is'.

Redactie

De onderzoekers schatten dat er jaarlijks 2,1 miljoen mensen sterven door het inademen van fijne roetachtige deeltjes. Deze deeltjes, die niet groter zijn dan 2,5 micrometer, ontstaan door dieselmotoren, energiecentrales en het verbranden van steenkool. Blootstelling kan leiden tot hart- en longziekten.

Daarnaast zouden er ieder jaar 470.000 mensen overlijden door hoge ozonconcentratie. "Luchtvervuiling is waarschijnlijk een van de meest belangrijke milieurisicofactoren voor de gezondheid", benadrukt onderzoeker Jason West in een persbericht. West geeft aan dat de meeste doden waarschijnlijk in Oost-Azië en Zuid-Azië vallen. "Er wonen veel mensen en de luchtvervuiling is daar zeer ernstig."

Hoewel studies uit het verleden suggereren dat klimaatverandering de luchtvervuiling kan verergeren, kwam de opwarming ditmaal niet als grote boosdoener uit de bus. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat maar een klein deel van de sterfgevallen, 3700 doden, te wijten is aan klimaatverandering.

Onderzoeksresultaten gebaseerd op schattingen
Voor hun onderzoek simuleerden de wetenschappers de concentratie van luchtvervuiling aan de hand van verschillende klimaatmodellen. Door zowel naar het jaar 1850 als naar het jaar 2000 te kijken, konden de onderzoekers de grootte van menselijke vervuiling bepalen, die toegeschreven kan worden aan de industrialisatie. Vervolgens werd onderzoek naar het ontstaan en verloop van ziekten gebruikt om het verband tussen luchtvervuiling en wereldwijde sterftecijfers te onderzoeken.

Alhoewel dit onderzoek, in tegenstelling tot voorgaand onderzoek, gebruik maakt van meerdere klimaatmodellen, maken de onderzoekers wel twee kanttekeningen. De informatie die is gebruikt komt van eerdere onderzoeken. De onzekerheden van die onderzoeken werken door in de schattingen over de risico's van luchtvervuiling. Daarnaast is het overgrote deel van deze onderzoeken naar luchtvervuiling en gezondheid afgenomen in de Verenigde Staten. "Door deze resultaten wereldwijd toe te passen, zoals wij gedaan hebben, introduceren we enige onzekerheid", aldus West.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden