'Luchtvervuiling kost Europa jaarlijks 1500 miljard'

Luchtvervuiling belemmert het zicht op de London Eye (april 2015). Beeld afp
Luchtvervuiling belemmert het zicht op de London Eye (april 2015).Beeld afp

Luchtvervuiling is niet alleen slecht voor de gezondheid, de economische kosten die ermee gepaard gaan zijn duizelingwekkend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kost luchtvervuiling Europa maar liefst 1500 miljard euro per jaar door vroegtijdige overlijdens en ziekte. Dat is bijna een tiende van het bruto binnenlands product van de Europese Unie.

Alleen al de vroegtijdige overlijdens zijn goed voor 1300 miljard euro per jaar, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) dat deze week is verschenen. Het verlies door ziekte brengt het totaal op 1500 miljard euro.

"De strijd tegen de gezondheidseffecten van luchtvervuiling loont", zegt Zsuzsanna Jakab, regionaal directeur van Europa bij de WHO. "Deze cijfers vormen voor beleidsmakers een dringende drijfveer om actie te ondernemen. Als verschillende sectoren het hierover eens worden, redden we niet alleen meer levens maar boeken we ook resultaten die enorme hoeveelheden geld opleveren."

Auto's van de weg
In Europa is ruim 90 procent van de inwoners blootgesteld aan luchtvervuiling boven de normen die de WHO veilig acht. In 2012 alleen al leidde dit tot 482.000 vroegtijdige overlijdens door hart-, vaat- en longziekten. In Parijs verergerde de luchtvervuiling vorige maand zo erg dat het stadsbestuur zich genoodzaakt zag om tijdelijk de helft van de auto's van de weg te halen. Rond dezelfde tijd waarschuwde Milieudefensie dat ook in Nederland de concentraties schadelijke stoffen rond drukke verkeersaders nog altijd te hoog zijn. Op tweederde van de 58 verkeersaders waar de organisatie de luchtkwaliteit had gemeten, bleek te veel stikstofdioxide in de lucht te zitten.

Deze week zijn in de Israëlische stad Haifa meer dan tweehonderd vertegenwoordigers bijeen om te overleggen over maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan. "Naar verwachting sterven er ieder jaar zo'n 2500 mensen in Israël door luchtvervuiling. De grootste boosdoener is het verkeer, vooral in de grote steden", zegt de Israëlische parlementariër Ofir Akunis. "Sinds 2011 reguleert het ministerie van milieu de vervuiling uit schadelijke bronnen zoals transport, industrie en energie volgens strikte normen. We doen alles om luchtvervuiling tegen te gaan. Dat betekent niet alleen levens redden van duizenden mensen, maar ook miljarden voor de Israëlische economie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden