Lucht in New Delhi nog vuiler dan in Beijing

In New Delhi is niet alleen de lucht vervuild, ook met de Yamuna rivier is het niet best. (foto uit 2010) Beeld AP
In New Delhi is niet alleen de lucht vervuild, ook met de Yamuna rivier is het niet best. (foto uit 2010)Beeld AP

De luchtvervuiling in Beijing krijgt internationaal veel aandacht, maar uit een vergelijking blijkt dat de Indiase hoofdstad New Delhi er nog erger aan toe is. Bovendien krijgt de vervuiling er minder aandacht en neemt de overheid het probleem niet serieus.

Redactie

Sinds de Olympische Spelen in Beijing is de Chinese hoofdstad met de regelmaat van de klok in het nieuws als de luchtvervuiling er een nieuwe recordhoogte bereikt. Deze maand nog stuurde de Amerikaanse ambassade een waarschuwing uit dat het fijnstof er meer dan 500 microgram per kubieke meter haalde.

Dat cijfer verbleekt echter bij de piekwaarden die in de eerste drie weken van dit jaar werden opgetekend in New Delhi: gemiddeld 473 microgram per kubieke meter, meer dan het dubbele van het gemiddelde van 227 in Beijing. Toen Beijing de 500 voor het eerst overschreed op 15 januari, had New Delhi dat al acht keer gedaan dit jaar.

Stijging
In die drie weken ging de piekwaarde in New Delhi maar op één dag onder de 300 deeltjes, dat is 12 maal de limiet die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt aanvaard.

Zorgwekkend is vooral dat de vervuiling blijft stijgen in de Indiase hoofdstad: de vervuiling ligt er in de eerste weken van dit jaar 44 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Fijnstof is bijzonder ongezond omdat het diep in de longen kan binnendringen. Het wordt in verband gebracht met onder meer vroegtijdig overlijden, hartkwalen en beroertes. Eind vorig jaar waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het ook tot longkanker leidt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden