Boerenprotest

LTO staakt gesprekken met ministerie over veevoermaatregel

Gisteren trokken boeren naar De Bilt, onder andere om te protesteren tegen de voorgenomen veevoermaatregelen van het ministerie van Landbouw. Beeld ANP

De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) staken de gesprekken met het ministerie van Landbouw over de veevoermaatregelen.

Volgens de twee partijen is verder praten zinloos "zolang het alternatieve plan van de sector als 'onuitvoerbaar' wordt bestempeld én er geen doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving is".

Minister Carola Schouten van Landbouw wil dat boeren minder eiwit aan het voer voor het vee toevoegen om de stikstofuitstoot te verminderen. Maar volgens de boeren is dit slecht voor hun dieren en voerden daarom de afgelopen periode diverse acties gevoerd. Gisteren gingen de boeren massaal naar Bilthoven, om in de buurt van het kantoor van het RIVM hun ongenoegen te uiten. 

Volgens LTO heeft het ministerie onvoldoende ruimte gegeven aan het gepresenteerde alternatief dat een betere situatie voor boeren moet opleveren. "Zelfs bij een positieve doorrekening door het PBL biedt het proces onvoldoende vertrouwen in het tot wasdom komen van het sectoralternatief. Er zullen nu eerst stappen richting de sector moeten worden gezet om het vertrouwen te herstellen voordat gesprekken tot resultaat leiden. De voermaatregel moet wat de sector betreft van tafel".

Ministerie wacht doorrekeningen af

Het ministerie wacht naar eigen zeggen de doorrekeningen door PBL van het eigen voorstel en het plan van de sector zelf af. Die worden in augustus verwacht en bieden tegen die tijd een goede aanleiding om weer om tafel te gaan, aldus het ministerie. Mét de sector, laat een woordvoerder weten.

Wim Bens (waarnemend voorzitter van LTO Nederland) en André Arfman (voorzitter van het NAJK) hebben een brief gestuurd aan de fractievoorzitters en landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. Daarin wijzen ze erop dat het mislukken van de gesprekken tot de conclusie leidt dat een voermaatregel voor vier maanden niet gaat werken.

"Het laatste restje goodwill in de sector verder verspelen, enkel en alleen voor een papieren juridische werkelijkheid van vier maanden, is zeer onverstandig. De minister heeft bovendien voldoende alternatieven. Zelfs milieuorganisatie Mobilisation for the Environment, die met haar procedures aanstichter van de hele stikstofcrisis is, vindt de voorgestelde voermaatregel onverstandig", schrijven Bens en Arfman aan de Kamer. "De voermaatregel heeft gewoon geen zin en is niet uitlegbaar".

Lees ook: 

Weer een protest: Waarom, en wat willen de boeren? 

De aanleiding voor het protest is het verlopen van een ultimatum dat de actiegroep had gesteld aan minister Carola Schouten van landbouw. Zij is van plan boeren te verplichten om de laatste vier maanden van dit jaar koeien een rantsoen te geven, waardoor de dieren minder stikstof uitstoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden