NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Liever een bever dan een rat

Ooit zag ik ze aan de oever­­ van een meer rondscharrelen. Enorme knaagdieren met een lange rattenstaart maar een koddige caviasnuit op aandoenlijke pootjes met zwemvliezen. Myocastor heten ze in wetenschapslatijn, wat ‘muisbever’ betekent: een bever die op een muis (of rat) lijkt, of misschien betekent het kleine bever.

Beverratten zijn de kleine neven (en nichten) van bevers maar de grote neven van muskusratten, die op hun beurt de grote neven zijn van woelratten en die weer van woelmuizen. De kleinste neef is de dwerghamster. Geen van deze dieren leeft in riolen, geen van hen brengt de ziekte van Weil of de pest over, bever-, muskus- en woelratten hebben evenveel met bruine en zwarte ratten te maken als cavia’s en marmotten.

Acute teleurstelling

Toen ik ze bij dat meer zag scharrelen, was ik op vakantie in Italië. Ik keek ernaar met iemand en ik deed een testje. Ik zei: “Kijk, moerasbevers.” Zo worden ze namelijk ook genoemd. Mijn reisgenoot reageerde blij verrast. Bevers, wie had dat gedacht, wat leuk. “Of nee, het zijn beverratten”, corrigeerde ik. Het blije gezicht naast mij verried acute teleurstelling, bijna afschuw. “Ratten? Hè bah!” Ziedaar de tragedie van elk dier dat rat wordt genoemd. Laat ik ze daarom moerasbevers noemen.

Moerasbevers zijn honderd jaar geleden door Europese bonthandelaren uit Argentinië gehaald om mee te fokken. Ze ontsnapten en in Europa zijn ze helemaal ingeburgerd. Nederland trekken ze binnen vanuit Limburg, maar niet veel; ze worden te vuur en te val bestreden.

Net als die andere genoemde knaagdieren eten moerasbevers planten en dus geen kaas, worst of dode dieren. Anders dan bevers en dwergbevers (muskusratten) hebben ze geen hoen in burchten op eilandjes, maar bovengrondse legers op begroeide oevers. Ze komen vaak in dezelfde wateren voor als bevers en worden vaak voor bevers aangezien. Het duidelijkste verschil is hun smalle staart.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden