Leverancier dwingt biologische boeren tot gebruik genetisch gemanipuleerde zaden

Een opengescheurde zak met "MON 810", gemengde genetisch gemodificeerde mais van Monsanto.

300.000 biologische boeren en bedrijven klagen zadenleverancier Monsanto aan wegens manipulatie en intimidatie. Afgelopen januari diende bij de federale rechtbank in Manhattan de rechtszaak waarbij vertegenwoordigers van de bedrijven werden gehoord.

Volgens de website nationofchange.com zou Monsanto, de grootste zadenleverancier ter wereld, de biologische boeren dwingen om gebruik te maken van hun genetisch gemanipuleerde zaden. Boeren die weigerden de zaden aan te schaffen zouden worden getreiterd en tegengewerkt door Monsanto en hun medewerkers. De boeren wilden geen gebruik maken van de Monsanto-zaden omdat genetisch gemanipuleerde gewassen niet biologisch kunnen zijn.

Tijdens de rechtzaak kwam ook aan de orde hoe de Monsanto-zaden en bestrijdingsmiddelen zoals Roundup schade zouden aanrichten aan het land en de gewassen van de biologische boeren en bedrijven. Al eerder werd de werking van het bestrijdingsmiddel Roundup ter discussie gesteld omdat het zou zorgen voor een resistent soort superonkruid.

Occupy
Willy Nelson, President van Farm Aid, riep onlangs de nationale Occupy beweging op om een "Occupy the Food System" actie op te starten. Volgens Nelson "heeft de controle van het voedselsysteem door corporaties er voor gezorgd dat miljoenen familiebedrijven verloren zijn gegaan en onze bodem is verwoest."

Zijn oproep zorgde voor een ongekende reactie. Honderden burgers, waaronder chefkoks, sloten zich aan bij de Occupy the Food System en verzamelden zich in januari bij de rechtbank in Manhattan om de biologische boeren en bedrijven te steunen tijdens hun rechtszaak tegen Monsanto.

Opspraak
Het is niet voor het eerst dat Monsanto in opspraak raakt. Zo werd het bedrijf afgelopen maandag in Frankrijk veroordeeld voor het vergiftigen van een Franse boer. De waarschuwingen op het label waren onvoldoende duidelijk volgens de rechtbank. Berucht is het bedrijf ook vanwege het middel Agent Orange, dat in de Vietnamoorlog werd gebruikt voor het ontbladeren van bossen.

Bekijk ook de documentare ‘De slag om ons voedsel’ van Gideon Levy. Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden