NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Lentegevoel op Schiermonnikoog

Er is noodweer voorspeld voor Schiermonnikoog, maar het dient zich pas ’s middags aan. ’s Morgens is het droog. De zon breekt zelfs door en uit de wind is het lente. Wat een meevaller. Op naar de duinen, de kwelder en het strand.

De duinen en de kwelder ogen nog herfstig in hun vijftig tinten geel en bruin. Madeliefjes, dagkoekoeksbloemen en kleine veldkersen bloeien, maar ondanks het gezelschap van een enkele paardebloem en kamille weten ze de herfstkleuren niet te verdrijven. De vogels zijn overtuigender in hun lentegevoel.

In het dennenbos klinkt een levendig gezang en gefluit van koolmezen, vinken en winterkoninkjes. In het loofbos proberen twee heggenmussen elkaar te overstemmen. Boven de polder buitelen kieviten mauwend om elkaar heen, scholeksters laten met luid ‘tepiet!’ horen wie het met wie doet en op de kwelder zijn graspiepers en veldleeuweriken aan hun balts begonnen.

Graspiepers zingen hun rommelige liedje, terwijl ze een eindje opvliegen om zich vervolgens met gespreide vleugels en staart naar de grond te laten dwarrelen. Veldleeuweriken zijn groter. Ik zie er een op de grond zitten en die toont zijn bescheiden kuifje. Dan vliegt hij op, steeds hoger, onderwijl zingend. Zo onbeduidend als de graspieper zingt, zo welluidend zingt zijn grote neef de veldleeuwerik. In dertig jaar tijd hebben we 95 procent van deze ooit zo algemene muzikant uit ons land verdreven, waarmee we onszelf een gelukmaker eerste klasse ontzeggen. Je moet wat overhebben voor de export van veevoer en melkpoeder!

De leeuweriken en graspiepers mogen wel uitkijken voor de sperwer die achter een duintje vol vlier en duindoorn tevoorschijn schiet, ons voorbij jakkert en met een boog achter het volgende duintje verdwijnt. De grauwe ganzen die in paartjes rondwaggelen, steken hautain gakkend hun halzen in de lucht. Zij hebben de kwelder onderling al verdeeld voor het broedseizoen.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden