Duurzame 100 Koken met Karin

Lekker duurzame pompoen uit de moestuin

Beeld Jorgen Caris

‘Heb jij nog pompoenen nodig?’ vroeg de redactiechef met lichte wanhoop in de stem. Hij belde of ik ter ere van Trouw’s ­Duurzame 100 ‘het ultieme duurzame recept’ kon verzinnen, en al pratend kwamen we uit bij zijn moestuin. Herken­bare overvloedproblematiek: met één zakje zaad heb je al snel een voetbalveld aan groente. Die vijfentwintig bloemkolen zijn ­allemaal tegelijk oogstrijp, de rucola staat voor je het weet een meter hoog, de courgettes groeien uit van snoezige staafjes tot monsterlijke gedrochten en de pompoenen ontpoppen zich tot invasion of the moestuin snatchers. Er valt niet tegenop te eten. Zelf woon ik vierhoog in hartje stad, dus veel verder dan een smulbalkon met vooral ­tuinkruiden kom ik niet, maar sowieso is mijn motto: met moestuinen is het net als met ­Franse vakantiehuizen; daar moet je niet zelf aan beginnen, je moet zorgen dat je mensen kent die er eentje hebben. Moestuinen genoeg in ons land, net als buurtboeren en andere ­initiatieven. Kwestie van even goed ­rondvragen, misschien mag u ergens komen helpen ­schoffelen in ruil voor wat oogst?

Nu zou je natuurlijk kunnen zuurpruimen dat we met moestuinieren niet het wereldvoedselprobleem gaan oplossen. Maar individueel ­levensgeluk is ook wat waard, en van versgeplukte sperziebonen kan een mens, ik spreek uit ervaring, onnoemelijk ­gelukkig worden.

Terug naar de hamvraag, het ultieme duuurzame ­recept. Wat zou dat moeten wezen? Gaat het om een beter milieu, om puur lokaal, om dierenwelzijn, om plantaardig? En hoe krijg je dat dan allemaal in één recept? Als je het mij vraagt betekent een duurzame wereld niet dat we voortaan allemaal aan de zee­wiertofuburger moeten. Het zet meer zoden aan de dijk als iedereen flexitariër wordt, dan om meer ­veganisten te werven. Het werd uiteindelijk een vegan recept uit de moestuin, met redactiepompoen. Maar vooral: heel erg lekker.

Beeld Karin Luiten

Nodig voor 2 (hoofdgerecht) of 4 personen (bij/voorgerecht)

1 flespompoen
1 klein blikje kikker­erwten (150 g)
3 bieten
1 grote rode ui
1 sinaasappel
1 tak rozemarijn
3 cm gemberwortel
2 knoflooktenen
wat chilivlokken
zout & peper uit de molen
olijfolie

Tahinsaus
4 eetl tahin (pot)
½ citroen (alleen sap)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de pompoen in plakken van 1 cm dik en vervolgens doormidden. ­Schillen mag, hoeft niet. Verwijder wel draden en pitten. Pel de ui, laat het kontje zitten en snij in zes parten. Snij ook de sinaasappel in zes parten. Doe alles op een met bakpapier ­beklede bakplaat. Bestrooi met ­gehakte rozemarijn, geraspte ­gember, knoflook uit de knijper, zout, peper en chilivlokken. Giet er een lepel of 4-5 olijfolie over en hussel goed door elkaar.

Schil de bieten en snij in kwarten, of als ze groot zijn in zes parten. Hussel apart door wat olijfolie en verdeel over de bakplaat. Spoel de kikkererwten af in een ­vergiet en laat uitlekken. Hussel ook die door een beetje ­olijfolie plus zout en peper en strooi erover.

Rooster 40-45 minuten in de oven tot hier en daar een lekker geblakerd randje. Serveer warm of op kamer­temperatuur met tahinsaus: meng de tahinpasta met een ferme kneep citroensap, zout en peper. Voeg ­zoveel scheutjes warm water toe tot een soepele saus ontstaat.

Tips

Spoel de pompoenpitten schoon, dep droog met ­keukenpapier en doe op een met bakpapier ­beklede ­bakplaat. Strooi er wat zout over en zet in de opwarmende oven tot ze knapperig zijn (± 10 minuten). Eet als borrelknabbeltje of strooi over de pompoen als die uit de oven komt.

Hussel de biet apart door wat olie, anders wordt de hele boel rood. Ook de ­kikkererwten gaan apart, want bovenop worden ze lekker knapperig.

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Lees alles over de Duurzame 100 op Trouw.nl/Duurzame100

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden