‘Landbouwterreur’ in Gelderland: wie zaagt al die appelbomen door?

In Altforst in het Land van Maas en Waal zijn vorige week 2500 jonge appelboompjes doorgezaagd. Beeld Koen Verheijden
In Altforst in het Land van Maas en Waal zijn vorige week 2500 jonge appelboompjes doorgezaagd.Beeld Koen Verheijden

Boeren in het Land van Maas en Waal willen niet afwachten tot weer een bedrijf ten prooi valt aan ‘landbouwterreur’. Ze overwegen patrouilles en een buurtapp is in het leven geroepen.

Cindy Cloin

Een flinke buizerd zit op de afrastering van een weiland en tast de omgeving af met zijn scherpe ogen. Het liefst zouden de boeren dit ook doen. "Als ik het nu vraag, heb ik vanavond tien boeren die willen patrouilleren in een buurtwacht", zegt Jan van Lent uit Alphen. Hij is fruitteler, melkveehouder en voorzitter van boerenorganisatie ZLTO.

De afgelopen maanden zijn diverse bedrijven getroffen door vandalisme en vernieling. Het begon dit voorjaar met het doorzagen van honderden appelbomen bij een fruitteler in Boven-Leeuwen, een paar maanden later gebeurde dat in Horssen. "De eerste keer denk je dat het een incident is. Maar als het vaker gebeurt, ga je verbanden leggen."

Van Lent somt op: "Er zijn hooibalen en voerkuilen losgesneden, rvs-staven en spijkers in het mais aangetroffen die een machine of erger kunnen verwoesten en vorige week zijn 2.500 jonge appelboompjes in Altforst doorgezaagd." De politie heeft nu negen zaken liggen die te maken hebben met 'landbouwterreur.' Van Lent: "Dan weet je dat het niet gaat om wat baldadige jochies."

null Beeld Koen Verheijden
Beeld Koen Verheijden

Impact

De vernielingen hebben een grote impact. "Boeren voelen zich onveilig, slapen slecht en willen daarom zelf wat doen om de dader te stoppen", zegt Van Lent. "Mensen zijn zo boos en emotioneel dat ik niet weet wat er gebeurt als iemand de dader betrapt. We werken sinds afgelopen week nauw samen met de politie en de burgemeester van West Maas en Waal. Het wordt serieus opgepakt."

Of de boeren gaan patrouilleren, weet hij nog niet. "We twijfelen of het zin heeft", zegt hij, terwijl hij uit het raam kijkt. De druilerige grijze lucht smelt aan de horizon samen met de uitgestrekte velden. "Zelfs als je overdag langs de boomgaarden loopt, zie je zo iemand over het hoofd. Laat staan als het donker is."

Het Land van Maas en Waal is 8500 hectare groot en telt zo'n 180 boerenbedrijven. Die kun je nooit allemaal in de gaten houden. Boeren proberen dat op hun eigen manier zo goed mogelijk te doen. Zo waren de buitencamera's die in de aanbieding waren bij de supermarkt in Beneden-Leeuwen in een mum van tijd uitverkocht. De BuurtApp is inmiddels een hotline met informatie over 'verdachte personen of voertuigen' en kleine diefstallen. "Het is misschien net die ene tip die naar de dader leidt. Alles is belangrijk."

De boeren hopen dat de dader snel wordt gevonden. "Wij of de politie hebben nog geen idee wie het doet en wat de motieven zijn. Het is een hoop werk om spijkers in het mais te prikken of 2.500 bomen door te zagen. En totaal zinloos. Je maakt iemands harde werk kapot. We begrijpen er werkelijk niets van en dat maakt de angst groter. Als hij of zij hiertoe in staat is, wat kan er dan nog meer gebeuren? Financiële schade is tot daar aan toe, maar moeten we ons ook zorgen maken over onze gezinnen?"

De afgelopen dagen kreeg de politie nog een aantal tips binnen. Of die bruikbaar zijn, moet nog blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden