Opinie

Landbouw is meer gebaat bij innovatie

Protest tegen de intensieve veehouderij in Amsterdam. Beeld ANP
Protest tegen de intensieve veehouderij in Amsterdam.Beeld ANP

Een diervriendelijke veehouderij kan niet alleen aan het bedrijfsleven worden overgelaten. Sinds gisteren weten we dat dat ook geldt voor sommige wetenschappers. In ieder geval die van de landbouwuniversiteit van Wageningen. Sterker nog, die dreigt bij monde van hun hoogste baas, Aalt Dijkhuizen, met wereldwijde honger als de landbouw niet verder wordt geïntensiveerd.

Frank Dales en algemeen directeur Dierenbescherming

Dat je voor meer aardbewoners meer voedsel nodig hebt zal iedereen begrijpen. Dat je dan wel kijkt naar milieu en niet naar dierenwelzijn, en dat dan duurzaam durft te noemen, is een gotspe.

De redenering van Dijkhuizen is populistisch en zal ongetwijfeld in Wageningse kringen in goede aarde vallen. De 'man in de straat' zal wellicht ook van mening zijn dat we door de bevolkingsgroei inderdaad problemen kunnen verwachten Maar zo eenvoudig is het niet. China bijvoorbeeld bouwt aan een zeer moderne infrastructuur voor openbaar vervoer en het zou wel eens zo kunnen zijn dat Chinezen niet iedere avond behoefte hebben aan aardappelen, groenten en vlees.

In Nederland nog meer dieren gaan vetmesten is natuurlijk geen optie en ook niet de oplossing voor een groeiende wereldbevolking die natuurlijk eiwitten nodig heeft. Dat hoeven geen dierlijke eiwitten te zijn en zeker niet in de mate waarop ze in de westerse wereld worden geconsumeerd.

Laten we dus niet de fout maken om de landbouw in zijn huidige vorm te exporteren. De kracht voor de overheid zit in het initiëren en ondersteunen van innovatieve ontwikkelingen. Maar dan hebben we wel een universiteit nodig die daar een uitdaging in ziet!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden