Vincent Wil Zon

Laat zonnepanelen lekker zweten, dat levert zomaar 15 procent extra stroom op

Zonnepanelen in Heerhugowaard.Beeld anp

Zonnepanelen moeten het van de zon hebben, maar bij veel zon raken ze verhit en gaan ze juist minder stroom leveren. Dat hoeft echter niet zo te blijven. Onderzoekers laten panelen zweten, waardoor ze afkoelen en 15 procent meer stroom produceren.

Zweten is een prima uitvinding van de natuur. Het enige dat je nodig hebt is een vloeistof die je kunt laten verdampen. Om te kunnen verdampen heeft die vloeistof relatief veel energie nodig, energie die het aan het lichaam onttrekt waarop het verdampt. Dat lichaam wordt dan koeler. Bij mens en dier is het meestal water dat zo voor verkoeling zorgt. 

Water uit de lucht

Wetenschappers uit onder meer Saoedi-Arabië en de VS hebben nu een truc gevonden om dit zweetproces na te bootsen en te gebruiken om zonnepanelen te koelen. Ze hebben een gel ontwikkeld die je achterop de panelen aanbrengt. In de nacht, als het koel is en de relatieve luchtvochtigheid hoog, neemt die gel water uit de lucht op. Overdag, als de panelen warm worden, verdamp het water weer en koelt daarbij de panelen af.

Zonnepanelen in de volle zon worden warm en gaan dan minder stroom leveren.Beeld Vincent Dekker

Er zijn proeven mee gedaan in de Arabische woestijn. De panelen met gel werden 10 graden koeler dan de panelen zonder gel en dat leverde 15 tot 19 procent extra stroom op. Dat zijn geen misselijke verschillen. In Abu Dhabi is een maand geleden een zonne-energieproject gelanceerd waarbij stroom geleverd zal worden voor omgerekend 1,2 eurocent per kWh. Als de gel niet al te kostbaar wordt om te maken, dan komt nu dus de magische grens van 1 eurocent per kWh wel heel dichtbij.

Drinkwater

De gel zou misschien ook interessant kunnen zijn voor bestaande zonnepanelen. Ik denk aan de panelen op mijn dak, die toch ook behoorlijk last van de hitte kunnen hebben. In zekere zin hebben we in West-Europa nog een bijkomend voordeel: de relatieve luchtvochtigheid is hier veel hoger dan in de woestijn. Daardoor kun je hier met 3 ons gel per vierkante meter al 10 graden koeling bereiken, terwijl daar in de woestijn een kilo gel voor nodig is.

De onderzoekers willen trouwens ook nog een variant ontwikkelen waarbij een deel van het water niet voor koeling wordt gebruikt, maar wordt gewonnen om bijvoorbeeld de panelen mee te kunnen wassen. En het zou zelfs ook als drinkwater geschikt moeten zijn...

Liander houdt de spanning erin
Netbeheerder Liander heeft vorige week woensdag de meetapparatuur weggehaald uit mijn meterkast. Binnen een paar dagen zou ik te horen krijgen of Liander net als mijn omvormer een te hoog voltage registreert als mijn zonnepanelen en die van de buren hun werk goed doen. Door die hoge spanning, 253 Volt of meer, valt mijn omvormer ettelijke keren per dag uit. Helaas heeft Liander zich nog niet gemeld en blijf ik dus in spanning of het net bij ons in de buurt overbelast is, of dat ik het probleem toch in mijn eigen installatie zou moeten zoeken. Zoals ik de vorige keer als vreesde, is de week waarin Liander heeft gemeten, uitgerekend een van de meest bewolkte weken van de laatste tijd geweest. De zonnepanelen leverden daardoor minder stroom en de spanning op het net was minder hoog dan de weken ervoor. Maar ik zag toch nog geregeld meer dan 253 Volt in mijn omvormer-statistieken. Dus er moet wat te meten zijn geweest. Ik houd u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Door de extreme hitte lopen we massaal zonnestroom mis

Dat zonnepanelen het in de warme zomer beter doen dan in de koude winter, is logisch: meer uren zon en een zon die hoger aan de hemel staat. Maar als de warmte in de zomer overgaat in een hittegolf, zakt hun prestatie zienderogen. Ik ben vorige week in ieder geval een tiental kiloWatturen misgelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden