Kwaliteit zonnepanelen vaak slecht onderzocht

De kwaliteit van zonnepanelen voor op het dak wordt vaak zo slecht onderzocht dat de helft van de consumenten het risico loopt dat de geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar niet wordt gehaald. Dat stelt keuringsinstituut Kiwa dinsdag.

Volgens Leendert van der Marel, certificatendeskundige bij Kiwa, zijn de panelen meestal wel voorzien van keuringscertificaten. Maar vaak kloppen deze niet meer omdat vervolgkeuringen niet worden uitgevoerd of omdat het product een verandering ondergaat. Daardoor is de kwaliteit niet meer gewaarborgd.

Op ongeveer 100.000 daken in Nederland liggen zonnepanelen en dit aantal stijgt sterk. Zonnecellen zijn teer en breekbaar. Het is belangrijk hoe de fabrikant bij de productie met de materialen omgaat en dat geldt bij de plaatsing ook voor de installateur.

Van der Marel wil niet gezegd hebben dat veel producten van zonnestroomaanbieders niet in orde zijn. Maar aan de andere kant is het door goede certificaten niet aangetoond dat ze dat wel zijn. Kiwa heeft een website waar consumenten kunnen checken of een aangeboden zonnepaneel naar behoren is gekeurd (www.registerzonneenergie.nl). Het instituut is ook bezig een erkenningsregeling te ontwikkelen voor adviseurs en installateurs, zoals die ook al bestaat voor de branche van gas- en elektro-installaties.

Zonnepanelen horen gemiddeld 20 tot 25 jaar mee te gaan. Voor een gemiddeld dak kosten ze 5000 euro. Na 10 jaar zou de investering eruit moeten zijn. 'Maar je moet als consument dus goed oppassen en je goed laten voorlichten', aldus Van der Marel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden