Kun je te goed zijn in het recyclen van huisvuil?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bestaat er zoiets als te goed zijn in het scheiden van afval? In het geval van de provincie Noord-Brabant wel. Daar wacht een afvalverwerkingsbedrijf met spanning op de komst van meer huisvuil. Maar niet alleen in Noord-Brabant is een afvaltekort. In heel Nederland, en zelfs in grote delen van Noord-Europa, wordt te weinig huisvuil opgehaald om alle verbrandingsovens te laten draaien.

Stephanie Engel

Brave Brabantse burgers die consequent recyclen lijken de dupe te worden van hun goede milieubewuste gedrag. Gemeenten dreigen financieel te worden gestraft omdat hun inwoners te veel afval scheiden, waardoor verwerkingsbedrijf Attero (voorheen Essent Milieu) te weinig huisvuil binnen krijgt.

Al twee jaar kunnen gemeenten niet voldoen aan het leveringscontract. Als het bedrijf, dat nu nog in eigendom is van provincies en gemeenten, binnenkort wordt geprivatiseerd, lijken die boetes ook echt opgelegd te gaan worden. Volgens schattingen kan dat oplopen tot 30 miljoen euro.

Niet alleen Noord-Brabant heeft te maken met een tekort aan afval. Heel Nederland heeft te weinig huisvuil om het grote aantal energiecentrales te laten branden.

Grondstof energiecentrales
Het klinkt paradoxaal maar huisvuil is gewild. Afvalverbranding biedt een alternatief voor fossiele brandstoffen omdat het hernieuwbare energie oplevert. Daardoor levert het problemen op als consumenten te goed gaan besparen.

Ook andere landen in Noord-Europa hebben te maken met een dit afvaldilemma. Op veel plekken in Noord-Europa waar recyclen hoog in het vaandel staat, is de vraag naar afval groter dan het aanbod. Hierdoor krijgen energiecentrales te weinig grondstoffen binnen: jaarlijks wordt 'slechts' 150 miljoen ton afval geproduceerd, terwijl de centrales samen meer dan 700 miljoen ton aan kunnen.

Import van afval uit andere landen is de oplossing. Uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat ruim 1 miljoen ton Europees huis- en bedrijfsvuil naar Nederland is verscheept. Dat is 14 procent van de totale hoeveelheid afval die vorig jaar door energiecentrales werd verwerkt. In 2001 bedroeg het geïmporteerde afval nog maar vier procent.

Grootste importeur van buitenlands afval
Nederland staat daarmee binnen Europa op nummer één wat de import van buitenlands vuil betreft. Dat komt niet alleen omdat we goed recyclen, maar ook omdat Nederland een groot aantal verbrandingscentrales heeft. Groot-Brittannië heeft daarentegen juist een groot tekort aan afvalverbrandingsinstallaties en een overschot aan afval. Dat Britse vuil komt dus in onze ovens terecht.

Het alternatief voor de Britten, namelijk op eigen bodem storten, is door stijgende stortbelasting veel duurder. En daar verdient Nederland goed aan. Met het afval dat wij van Groot Brittannië overnemen, verdienen we zelfs aan twee kanten; de Britten betalen Nederland fors om het afval over te nemen, terwijl hetzelfde product ook weer energie oplevert.

Hoewel je vraagtekens kunt stellen bij de duurzaamheid van het verschepen van afval, wordt met de import van huisvuil naar schatting vele miljoenen verdiend. Kenners verwachten dat de import van afval de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden