Kritiek op Green Deal komt vooral uit de 'groene' hoek

© Thinkstock

Het kabinet Rutte wil met 59 groene projecten, de zogeheten Green Deal, de duurzaamheid in Nederland een impuls geven. Toch komt de kritiek op de plannen vooral van partijen en organisaties die groen hoog in het vaandel hebben.

Geen ambitie, een gemiste kans, oude wijn in nieuwe zakken, zo luidt de kritiek van onder meer PvdA, GroenLinks, D66, Milieudefensie en ondernemersplatform De Groene Zaak.

De Green Deal is geen project waarbij de overheid initiatieven ondersteunt met geld. Wel geeft zij advies, brengt partijen met elkaar in contact en lost knelpunten op door bijvoorbeeld regelgeving aan te passen.

59 duurzame plannen

De 59 initiatieven die minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) vandaag presenteerden werden gekozen uit ruim 200 voorstellen van bedrijven, burgers of lagere overheden.

Enkele voorbeelden van de initiatieven zijn: energie halen uit rioolslib, zonnepanelen op woonhuizen rendabeler maken en ongebruikte stukken land aanwijzen om tijdelijk windturbines te plaatsen.

,,Bedrijven en burgers zorgen dat het project van de grond komt, de overheid ruimt de belemmeringen uit de weg. Dat is de deal'', stelde Verhagen.

De 'regiefunctie' van de overheid moet er verder voor zorgen dat er in 2025 1 miljoen elektrische auto's in Nederland zijn, dat alle nieuwbouw in de gemeente Amsterdam vanaf 2015 (ongeveer 24.000 woningen) 'klimaatneutraal' is en dat makkelijker vergunningen te krijgen zijn voor mestvergisting.

Groene stroom
Verder gaat de overheid vanaf 2015 bepalen hoeveel groene stroom energiebedrijven jaarlijks moeten aanleveren. Het doel is dat in 2020 35 procent van de door Nederlanders gebruikte stroom duurzaam is.

"Je moet niet pas in 2015 vastleggen wat in 2020 nodig is, maar juist eerder", reageerde PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. "Die 35 procent moet nu worden vastgelegd. Anders duurt het pas tot bijvoorbeeld 2018 voordat de windparken er staan.''

Energiebedrijf Eneco betwijfelt of de verplichting aan leveranciers om een bepaald aandeel groene energie te leveren efficiënt kan gaan werken. Het bedrijf vreest 'onnodige prijsverhogingen' en is teleurgesteld over de kleine rol van windmolens op zee.

Volgens Samsom blijft het kabinet hangen in plannetjes en ideetjes, waarvan 99 procent ook zonder Green Deal uitgevoerd zou worden. In de huidige vorm kan de PvdA-fractie de plannen van het kabinet dan ook niet steunen, aldus Samsom.

Regeringspartijen CDA en VVD zijn wel tevreden. Het CDA noemt de Green Deal een 'win-win situatie', die niet uitgaat van een subsidiepot, maar maatwerk levert inzake regelgeving. Ook de VVD is blij dat de deal niet op subsidie draait omdat 'ondernemers nu veel meer worden uitgedaagd te zoeken naar echte oplossingen'.

Losse projecten, geen structuur
Toch is het een gemiste kans, vindt De Groene Zaak. Het platform, dat meer dan 100 duurzame ondernemers vertegenwoordigt, zal de Green Deal dan ook niet meetekenen. Volgens het platform ontbreken structurele maatregelen die hard nodig zijn voor een transitie naar een duurzame economie.

Ook D66 had liever gezien dat het kabinet inzet op structurele maatregelen, in plaats van losse projecten. Volgens de democraten zijn de kabinetsplannen "een gerecyclede versie van de voorstellen uit het kabinet-Balkenende II'', en daarmee oude wijn in nieuwe zakken. Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven bestonden de doelstellingen al, betreffen zij verplichtingen uit Brussel of zijn zij niet ambiteus genoeg.

Website Groene Groei Deal

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland hebben vandaag een speciale website gelanceerd waarop zij onder meer de ontwikkelingen van de Groene Groei Deal en de projecten en prestaties van het bedrijfsleven zullen laten zien: www.OndernemendGroen.nl.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden