Eufemisme

'Kraambox' meest verhullende woord van vee-industrie

Een zogeheten 'kraambox'. Beeld Menno Herstel / Wakker Dier
Een zogeheten 'kraambox'.Beeld Menno Herstel / Wakker Dier

Het woord ‘kraambox’ is volgens de 9940 deelnemers aan de ‘eufemismeverkiezing’ van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier het meest verhullende woord uit de vee-industrie.

Redactie Trouw

Met 45 procent van de stemmen versloeg ‘kraambox’ onder meer ‘oogsten’ (25 procent) en ‘ruimen’ (20 procent). Anne Hilhorst van Wakker Dier begrijpt het wel: “Bij het woord kraambox denk je aan warmte, zachtheid en moederliefde. Niet aan een krappe kooi die een moedervarken belemmert in de zorg voor haar biggen.”

Wakker Dier nomineerde verder ook nog zomerregeling en koloniehuisvesting. De ‘winnende’ term komt uit de varkenshouderij. In Nederland brengen bijna één miljoen moedervarkens ongeveer een vijfde van hun leven door in deze kooien, zegt Wakker Dier. “De zeugen kunnen hierin maar één stap voor- of achteruit doen.”

De tweede en derde plaats werd behaald met benamingen voor het doden van dieren: ‘ruimen’ is afmaken en ‘oogsten’ slaat op het vergassen en villen van nertsen.

“Door de vele eufemismen in de veehouderij vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd”, aldus Hilhorst.

Lees ook:

‘NVWA greep niet in bij dierenleed door extreme hitte’

Wakker Dier zet juridische stappen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat die afgelopen zomer niet zou hebben ingegrepen bij meldingen over acuut leed bij dieren door extreme hitte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden