Korenwolf heeft recht op ruimte

De korenwolf of wilde hamster. ©ANP

Staatssecretaris Henk Bleker is gisteren door de rechter verplicht tot de aanleg van verbindingszones tussen natuurgebieden in Limburg waarin de ernstig bedreigde korenwolven leven. Bleker vindt deze verbindingen overdreven en wil daarop juist bezuinigen.

De uitspraak van de voorzitter van de Haagse rechtbank is de eerste in een serie zaken die de stichting Das & Boom tegen het beleid van de staatssecretaris heeft aangespannen. Zijn ministerie wil fors op natuur bezuinigen en heeft daarom de plannen voor het aaneenschakelen van natuurgebieden in een zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in de ijskast gezet.

Das & Boom heeft de afgelopen maanden geld ingezameld om Blekers beleid eerst via de Nederlandse, maar straks ook bij de Europese rechter te bestrijden. De tactiek van de stichting is de rechter over concrete zaken uitspraak te laten doen, om met die juridische munitie vervolgens landelijk beleid te dwarsbomen.

Als eerste kwestie had Das & Boom daarom de bedreigde Europese hamster (Cricetus cricetus, korenwolf) ingezet. Deze staat vermeld op de Nederlandse Rode Lijst van bedreigde zoogdieren en is ook in de Flora- en Faunawet opgenomen als 'zwaar beschermd'. De staat is daarom verplicht maatregelen te nemen die het leefgebied van de hamster garanderen. Het ministerie schrapte echter uit bezuinigingsoverwegingen 50 hectare van die verbindingszones in Limburg.

Opvallend in het vonnis is dat de rechter onderstreept dat 'het evident is dat verbindingszones tussen leefgebieden noodzakelijk zijn'. Als op de omvang van de leefgebieden van bedreigde soorten wordt bezuinigd, moeten deze juist beter onderling beter worden verbonden, aldus de voorzitter.

Deze onderstreping van het belang van deze natuurroutes bij de bescherming van internationaal beschermde soorten, biedt Das & Boom houvast bij volgende juridische procedures tegen de staat. Volgens voorzitter Jaap Dirkmaat handelt het volgende kort geding tegen Bleker over de bescherming van de otter.

"De bedreiging van deze soort is te vergelijken met die van de korenwolf, alleen bevindt deze zich niet in één specifieke regio, maar komt hij door het hele land voor. De uitspraak over verbindingszones voor otters zal dus verstrekkender zijn." Daarna volgt wat betreft Das & Boom een gang naar de Europese rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden