null Beeld

Tuinieren metLoethe Olthuis

Koop geen gifbol, maar een biobol

Loethe Olthuis

Bloembollentijd! Ik heb net een mix van negentig biologische ‘verwilderingsbloembollen’ besteld. Zulke­­ bollen laat je lekker in de grond, ze bloeien al vanaf maart en breiden zich elk jaar vanzelf uit. Heerlijk, want ik geloof dat ik precies één keer mijn uitgebloeide tulpen- en narcissenbollen heb uitgegraven.

Daarna vond ik het echt te veel werk. Wat blijkt? Krokussen, blauwe druifjes en kleine narcissen komen elk jaar weer stralend op. Maar grote tulpen, narcissen en hyacinten worden geleidelijk minder – al vind ik ze eigenlijk mooier worden.

Gelukkig zijn er volop meerjarige bloembollensoorten, die je rustig kunt vergeten en die toch elk jaar weer prachtig bloeien, zoals ‘botanische’ narcissen en tulpen. Ze blijven laag, en zijn er in allerlei kleuren en vormen.

Biologische bloembollen bestel je via de Vlinderstichting, bij sommige tuincentra en bij naturalbulbs.nl, sprinklr.co, ecobulbs.nl, biologischebloembollen.nl, sterkebollen.nl, huibertsbloembollen.nl of bloembollen­kopen.nl.

Gebruik voor het planten zo’n handige bollenplanter of voor kleinere bolletjes een pootstok. Ze zijn er in alle soorten en prijzen: hoe zwaarder de grond in je tuin, hoe degelijker en zwaarder de bollensteker moet zijn.

Dat geldt ook voor die verwilderingsbollen. Daar zitten allerlei spannende soorten tussen, zoals boerenkrokussen, roze sneeuwroem, prairielelies, goudlook, kievitseitjes en natuurlijk sneeuwklokjes. Mijn mix is bedoeld voor de voortuin. De laagblijvende soorten zoals krokussen, goudlook en sneeuwroem strooi ik uit over het grasveld. Waar de bolletjes terechtkomen, plant ik ze.

Het moet wel leuk blijven

De hogere prairie­lelies, sieruien en boshyacinten zet ik in de borders en tussen de struiken. Die verwilderingsbollen plant ik net als andere bollen. Dus negentig keer een kuiltje maken (zucht) dat twee tot drie keer (voor grote bollen) zo diep is als de bol zelf en een kleine handbreedte uit elkaar.

Maar ook een paar grotere kuilen waarin ik een groepje bolletjes bij elkaar zet. Het moet wel leuk blijven! Gelukkig hoeft het maar één keer, al zwicht ik volgend jaar vast weer voor leuke bollen.

Bloembollen krijgen in het vroege voorjaar ook tussen bomen genoeg licht om te kunnen bloeien, omdat de takken nog kaal zijn. Een win-win-situatie voor jou, voor de bol en voor bijen en vlinders. Als je tenminste biologische bloembollen koopt.

Iets duurder, maar sterk, schoon en gezond

Biologische telers gebruiken nauwelijks gif en geen kunstmest, maar gangbaar geteelde bloembollen zijn gifbollen. Hoewel het langzaam verbetert, is de bloembollenteelt nog steeds de landbouwsector waar de meeste bestrijdingsmiddelen, antischimmelmiddelen en onkruidverdelgers­­ worden gebruikt.

Al dat gif is niet alleen schadelijk voor natuur, dieren en biodiversiteit, maar ook voor mensen, bleek uit onderzoek van het tv-programma Zembla in 2019. Biobollen herken je aan het biologische keurmerk met het groene blaadje: ze zijn iets duurder. Maar je krijgt wél sterke, schone en gezonde bollen!

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden