Klimaatdoelen

Kolencentrale op Maasvlakte gaat binnen twee maanden dicht

null Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De Onyx-kolencentrale in Rotterdam gaat op korte termijn dicht om Nederland te helpen bij het halen van de klimaatdoelen.

Redactie Trouw

Het kabinet sluit de Onyx-kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte vroegtijdig. Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz van klimaat heeft bekendgemaakt dat het kabinet 212,5 miljoen euro uittrekt om de eigenaar uit te kopen.

De centrale moet binnen twee maanden stoppen met het stoken van kolen, over drie jaar moet hij ontmanteld zijn. De centrale zou ook biomassa gaan bijstoken. Onyx ziet af van de subsidie die het hiervoor aangevraagd heeft.

De sluiting is een klimaatmaatregel, laat Yesilgöz weten. “Stap voor stap faseren we de kolencentrales in Nederland uit en maken we onze energievoorziening schoner. Zo besparen we CO2 terwijl we een betrouwbare energievoorziening behouden.” Met de sluiting van de Onyx-centrale wordt er jaarlijks zo’n 3 megaton minder CO2 uitgestoten.

De resterende drie kolencentrales kunnen voorlopig nog niet gesloten worden, omdat die nodig zijn om elektriciteit op te wekken als het niet genoeg waait of de zon niet schijnt. Per 2030 mogen er in Nederland geen kolen meer gestookt worden voor elektriciteitsopwekking.

Eerder dit jaar drongen D66, PvdA en GroenLinks er bij het kabinet op aan om nog dit jaar minimaal één kolencentrale te sluiten. Zo kon dit jaar nog het bij de rechter afgedwongen Urgendadoel gehaald worden. Het kabinet is op weg om dit jaar niet te voldoen aan de eis van een kwart minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Daar gaat het sluiten van een kolencentrale op de valreep van het jaar naar alle waarschijnlijkheid geen verschil in maken – als de kolencentrale niet volgend jaar pas gesloten wordt.

Lees ook:

Ed Nijpels over klimaatplannen: Niemand vroeg of het coronabeleid wel betaalbaar was

Ed Nijpels heeft een boodschap aan de formerende partijen: kom met een zeer uitgebreid hoofdstuk over het klimaatbeleid. ‘Het is ondenkbaar dat je dit in twintig regeltjes afdoet.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden