Koken op gas mét waterstof

Beeld ANP

Met een mengsel van twintig procent waterstof en tachtig procent aardgas kan zonder nadelige gevolgen worden gekookt en verwarmd. Het gebruik van een dergelijke mix levert een aanzienlijke milieuwinst op. Een bijkomend economisch voordeel is dat de aardgasvoorraad wordt gespaard.

Dat blijkt uit een proef op Ameland, uniek in Europa, waarbij de afgelopen vier jaar in tien à twintig huishoudens de brandstofmix is getest. Bij het verbranden van waterstof komt geen broeikasgas vrij. Daardoor is de milieubelasting van dit brandstofmengsel twintig procent lager. Volgens de projectpartners - Gasterra, Stedin en Joulz - is het nu tijd om het experiment naar andere gebruikers en grotere installaties, bedrijven bijvoorbeeld, op te schalen. Zo moet de weg vrijkomen om het aardgasnet te gaan gebruiken voor duurzamer gemaakte energie.

Waterstof maken kost energie
De fabricage van waterstof vergt ook energie. De op Ameland gebruikte waterstof is klimaatneutraal gemaakt met energie die met zonnepanelen op het eiland is opgewekt. Volgens de onderzoekers biedt dat mogelijkheden. Windmolens worden soms 's nachts uitgezet omdat bij harde wind het aanbod hoger is dan de vraag. Door met die tijdelijk te veel geproduceerde groene stroom waterstof te maken, wordt dat dilemma omzeild. De waterstof kan worden opgeslagen, met elektriciteit kan dat niet.

20 procent is veilig
De bijmenging tot twintig procent is bewust gekozen. Voor de tests begonnen zijn alle huishoudens voorzien van nieuwe cv-ketels en kookapparatuur. Die apparatuur is getest op een bijmenging van 30 procent waterstof. Om aan de veilige kant te blijven is in de praktijk niet verder gegaan dan een bijmenging van 20 procent.

De onderzoekers wilden voorkomen dat apparatuur moest worden omgebouwd, wat bij een hogere bijmenging wellicht nodig zou zijn. Mocht een brandstofmix met een hoger percentage waterstof worden toegepast, dan zou dat een enorme operatie kunnen betekenen, zoals in de jaren zestig de ombouw van kook- en verwarmingsapparatuur bij het overschakelen van mijn- op aardgas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden