Koelkasten steeds zuiniger, maar koop toch niet meteen een nieuwe

Koelkasten bij een recyclingsbedrijf. Beeld anp

Een koelkast die zuiniger is dan een spaarlamp? Het klinkt misschien gek maar het kan, zegt Bosch, met hun nieuwste modellen. Volgens de witgoedfabrikant valt er 250 euro op de jaarlijkse energierekening te besparen door huishoudelijke apparaten te vervangen door nieuwe, zuiniger modellen.

Korter douchen en een spaarlamp indraaien terwijl de oude koelkast lekker doorzoemt, klinkt dus nogal penny wise, pound foolish. Maar is dat wel zo?

Koelkasten zijn de afgelopen vijftien jaar 72 procent zuiniger geworden, zegt Sabrina Schouw van Bosch Nederland. "Als je een gedateerd model vervangt door het zuinigste dat er op de markt is, kan dat tot wel 100 euro per jaar schelen in energiekosten. Dan heb je de aankoopprijs van een nieuwe koelkast er binnen drie jaar uit."

Sinds vorige maand mogen er van de Europese Unie alleen nog koelkasten op de markt worden gebracht die ten minste energielabel A+ hebben. "Koelkasten met het energielabel A+++ zijn 50 procent zuiniger dan die met het label A+," zegt Schouw. "A+ is dus helemaal niet meer zo zuinig als de meeste mensen denken."

De allerzuinigste modellen van Bosch - goed voor zo'n 900 tot 1000 euro per stuk - zijn met hun verbruik van 75 kilowattuur per jaar zelfs zuiniger dan een spaarlamp, benadrukt ze. "Een spaarlamp van 18 watt verbruikt al snel 158 kilowattuur per jaar. Bovendien kost de productie van een nieuwe koelkast 200 kilowattuur aan energie. Bij een energiebesparing van 100 kilowattuur per jaar is een nieuwe koelkast dus ook nog eens binnen twee jaar terugverdiend wat betreft klimaatwinst."

Volgens Mariken Stolk, woordvoerder van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, klopt de vergelijking tussen de koelkast en de spaarlamp, maar ze vraagt zich wel af hoe waarschijnlijk het is dat een spaarlamp 24 uur per dag aanstaat. "De huidige koelkasten zijn inderdaad ontzettend zuinig, maar ze zijn erop gemaakt om dag en nacht aan te staan."

Stolk beaamt dat het vervangen van witgoed voordat het stuk gaat soms vele euro's kan schelen. "Koelkasten, vriezers en drogers zijn de enige apparaten waarbij vroegtijdige vervanging financieel aantrekkelijk kan zijn." Enige voorwaarde is wel dat er een relatief groot verschil zit tussen het oude en nieuwe product. "Het oude apparaat moet een gemiddeld energielabel hebben en worden vervangen door een nieuw exemplaar van het zuinigste label."

Bij koelkasten adviseert Milieu Centraal om vanaf een jaar of vijf te gaan vervangen, maar dat is volgens Stolk alleen bezien vanuit milieuoogpunt. "Je verdient de besparing dan niet terug door een lagere energierekening. Als je financieel voordeel wilt hebben bij het vervangen van een koelkast, is twaalf jaar zo'n beetje de norm." De aanname bij dergelijke berekeningen is uiteraard wel dat de energieprijs stabiel blijft. "Als die stijgt, wordt eerder inruilen misschien wel weer aantrekkelijk."

Betekent al deze technologische vooruitgang dan dat we om de vijf jaar een nieuwe koelkast moeten kopen? Gert Spaargaren, hoogleraar milieubeleid aan de Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in duurzame consumptie en leefstijlen, denkt van niet. "Het klopt dat de efficiencyverbetering van de industrie snel gaat, maar de marges zijn vaak klein." Bovendien wordt een rendementverbetering vaak tenietgedaan door meer verbruik. "Het Amerikaanse model koelkast is sterk in opkomst, maar dat is zoveel groter dan 'gewone' modellen dat je je af kunt vragen of er wel een netto energiewinst is."

Daarnaast zet Spaargaren vraagtekens bij de milieuvriendelijke effecten van een hoge doorloopsnelheid van koelkasten. "Ik was een keer met studenten naar een recyclingbedrijf voor witgoed en daar bleek dat het overgrote deel wordt verscheept naar Nigeria en vervolgens nog een aantal keer wordt opgelapt. In plaats van dat een oude, onzuinige koelkast netjes wordt verwerkt waarbij de herbruikbare onderdelen eruit worden gehaald, heeft hij nog een tweede, derde en soms zelfs vierde leven nadat wij 'm hier hebben afgedankt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden