Koe verdwijnt uit de Europese weilanden

Beeld anp

De koe verdwijnt langzaam aan uit het Nederlandse weiland. Nu ziet een derde van alle koeien in Nederland al geen gras meer. Dat zal in 2025 zonder maatregelen zijn verdubbeld. En wat voor Nederland geldt, doet zich voor in heel Noordwest-Europa, met uitzondering van Ierland en Zweden.

Dat blijkt uit het rapport Grazing in North West Europe van het Landbouw-economisch instituut (LEI) van de Wageningen Universiteit dat is geschreven in opdracht van internationale dierenwelzijnsorganisatie WSPA. De afname van de weidegang heeft niet alleen gevolgen voor het welzijn van de koeien - minder natuurlijk gedrag en hogere eisen aan de productie. De maatschappelijke acceptatie van de melkproductie zal er ook onder lijden.

De boeren gaan het bovendien in hun portemonnee merken. Anders dan vaak wordt gedacht is weidegang economisch interessant. Hoe vaker de koeien op stal staan, des te meer zal het toekomstig inkomen van de boer teruglopen, aldus het rapport.

Koeien op stal verbetert rendement niet
De bedrijfskosten stijgen meer dan de melkprijs. Als reactie daarop vergroten melkveehouders in Noordwest-Europa doorgaans hun bedrijf, intensiveren de productie en houden hun koeien steeds vaker op stal, omdat ze denken zo het rendement te verbeteren. De economische gegevens die voor het rapport zijn verzameld wijzen daar niet op. Weidegang betekent vooral lagere kosten voor voer en huisvesting.

Ook een combinatie met betaald natuurbeheer is logisch. Dat maakt de weidegang interessant, zeker omdat het klimaat in Noordwest-Europa er geschikt voor is. Het is een effectieve commerciële strategie. Dat zal het in de komende tien jaar ook blijven, stelt het LEI. Het rapport maakt wel de kanttekening dat die voordelen vooral gelden als de melkprijs laag is en de voerprijs hoog. Ook betekent het weiden van koeien meer inspanningen voor de boer.

Overheden, zuivelbedrijven en boeren moeten samenwerken
Nederland kent, met Zweden, al beleid om de weidegang te ondersteunen. Zo betalen in Nederland de meeste zuivelbedrijven weidepremies - tot 1 eurocent per liter - voor melk van koeien die 120 dagen per jaar minsten zes uur per dag worden geweid. In Zweden is het zelfs wettelijk verplicht koeien in het seizoen zes uur per dag buiten te laten.

Dit is een mooi uitgangspunt, stelt het rapport, maar er moet meer gebeuren om de weidegang ook in 2025 nog op het huidige niveau te houden. Overheden, zuivelbedrijven en boeren moeten samenwerken aan meer kennis van beweiding. Ook technologische innovaties moeten worden gestimuleerd, waardoor bij voorbeeld minder arbeid nodig is. Ook is beter voermanagement nodig voor koeien die in de wei lopen.

Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden