Knoflook maakt koeien klimaatvriendelijker

©Werry Crone. Beeld
©Werry Crone.

Koeien die knoflook te eten krijgen, stoten aanzienlijk minder methaan uit en dragen dus minder bij aan de klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Aberystwyth in Wales.

Methaan is een bijzonder krachtig broeikasgas, twintig keer zo sterk als het meer bekende CO2. Runderen dragen daardoor in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering, en wetenschappers zijn op zoek naar manieren om de uitstoot van de dieren te verminderen.

Wetenschappers van de Universiteit van Aberystwyth ontdekten dat knoflook een belangrijke rol kan spelen. Allicine, een organische zwavelverbinding dat gewonnen wordt uit knolook, doodt de bacteriën die methaan produceren in het spijsverteringssysteem van de koe en vermindert zo de productie van methaan met 40 procent zonder invloed te hebben op de spijsvertering van het dier.

Volgens de onderzoekers kan een commerciële variant van allicine al binnen enkele jaren op de markt zijn. Alleen lijkt het product wel een invloed te hebben op de smaak van melkproducten. De onderzoekers zijn daarom op zoek naar andere lookproducten die hetzelfde effect bewerkstelligen zonder de nadelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden