Veganistische kaas

Klopjacht op een schimmel: 2,5 miljoen beloning

Oerhollandse kaas komt van koeien en geiten. De oprichters van Those Vegan Cowboys willen melk en kaas produceren waar geen dieren aan te pas komen. Daarvoor zoeken ze nog de juiste schimmel. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Oerhollandse kaas komt van koeien en geiten. De oprichters van Those Vegan Cowboys willen melk en kaas produceren waar geen dieren aan te pas komen. Daarvoor zoeken ze nog de juiste schimmel.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Emiel Hakkenes

Ze noemen zich cowboys en ze zoeken een schimmel. Geen wit paard in dit geval maar een eencellig organisme, een fungus. Wie het de cowboys weet te bezorgen kan in aanmerking komen voor een beloning van 2,5 miljoen euro. Daar kan wel een paar jaar overheen gaan, want eerst moet blijken of de schimmel zich leent voor de bereiding van melk en kaas.

De cowboys in kwestie zijn Niko Koffeman en Jaap Korteweg, de oprichters van de Vegetarische Slager, die plantaardige vleesvervangers produceert. Twee jaar geleden verkochten ze het bedrijf aan Unilever, omdat de multinational hun ambitie zou kunnen verwezenlijken: de grootste slager ter wereld worden – zonder daarvoor een dier te doden.

Nu ze het dierloze vlees uit handen hebben gegeven, hebben Koffeman en Korteweg de handen vrij om te werken aan een ander plan: koeloze melk. Onder de naam Those Vegan Cowboys hopen ze dat op termijn op de markt te brengen en er kaas van te maken.

Melk op basis van gras, net zoals een koe dat doet

Plantaardige melk bestaat al wel, op basis van bijvoorbeeld soja of haver, maar Koffeman en Korteweg willen the real thing: melk op basis van gras. Zoals een koe dat doet, maar dan dus zonder veehouderij. Dat scheelt land, water en CO2-uitstoot.

Eén probleem: voor het maken van kaas heb je schimmels nodig. Die zitten van nature in koemelk, maar in het laboratorium van de Vegan Cowboys in Gent ontbreekt het vooralsnog aan een goed alternatief. Daarvoor is nu een opsporingsbericht uitgegaan: wie de melkmakers de schimmel levert die de basis vormt voor veganistische kaas kan 2,5 miljoen euro tegemoet zien (en geheimhouding en een gedeeld patent). Deze klopjacht op de schimmel, zeggen Koffeman en Korteweg, draagt bij aan “een vriendelijke aarde met een stabiel klimaat en een eerlijk voedselsysteem”.

Lees ook:
Hoe groen en gezond zijn die vleesvervangers?

Het is de Week Zonder Vlees en dus gaan we massaal aan de vleesvervanger. Maar hoe gezond zijn die burgers, balletjes en stuckjes eigenlijk? En wat is de klimaatimpact van je vega-gedrag?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden