'Klimaatverandering is veel groter dan één land of leider'

In Marrakech wordt een enorme wereldbol in de lucht gehouden. Beeld Afp

Eurocommissaris Miguel Arias Cañete vindt dat Nederland beter met de buurlanden moet samenwerken om doelen schone energie te halen.

Net als in Parijs vorig jaar dook hij de afgelopen week weer in alle hoeken en gaten op tijdens de VN-klimaatconferentie in Marrakesh. Eurocommissaris Miguel Arias Cañete (klimaatactie en energie) was hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie. Op dat wereldpodium voelt de Spanjaard zich als een vis in het water, bleek ook in Parijs al. Een kneep in de wang hier, een complimentje daar - Cañete (66) is bruggenbouwer van beroep.

"Er is hier minder drama dan in Parijs", zegt hij, vlak voor de laatste plenaire sessie op de slotdag van de Marrakesh-conferentie. "Mensen denken dat het minder belangrijk is, maar we moeten nog wel even een akkoord bereiken over de uitvoering van 'Parijs'. Het ergste zou zijn als de publieke opinie denkt dat we verdeeld zijn, in de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen."

Miguel Arias Cañete. Beeld Afp

In hoeverre heeft de winst van Donald Trump de sfeer hier beïnvloed?

"Het was juist een positieve invloed. Het algemene gevoel was dat klimaatverandering groter is dan één land of één verkiezing. Verder bleek hier het toenemende belang van niet-overheidspartijen. Wat er ook gebeurt op federaal niveau in Washington: staten als Californië en Florida zullen een ambitieus beleid hebben. Het bedrijfsleven gaat door op de ingeslagen weg. Op toekomstige klimaatconferenties zullen politieke onderhandelingen veel minder belangrijk zijn."

China speelde een hoofdrol op deze conferentie. Peking wil intensiever samenwerken met de Europese Unie.

"Op alle fronten toont China ambitie. Ze hebben ons ook bilateraal gezegd dat ze de samenwerking willen versterken. Wij willen de banden ook graag aanhalen."

De Chinese onderminister Liu Zhenmin van buitenlandse zaken sprak de wens uit om samen te werken met een 'sterkere en verenigde EU'. Dat klonk als een vermaning: kom op EU, los je interne problemen eens op.

"Met ons klimaatbeleid hebben we onze interne problemen opgelost. In een tijd waarin consensus moeilijk was, hebben we die bereikt. Op EU-niveau hebben we het Parijs-akkoord geratificeerd. Zelfs met de moeilijkheden waarmee de EU nu wordt geconfronteerd, is klimaatbeleid een thema dat Europa verenigt. Ik hoop dat de Chinezen een sterk en verenigd Europa tegenover zich vinden."

De huidige Europese ambities voor het verlagen van de CO2-uitstoot zijn vastgesteld in 2014, alweer een tijdje geleden. Deze Europese Commissie zegt steeds dat ze een 'politieke commissie' wil zijn. Is dit dan niet het moment om de ambities te verhogen? Als de EU-lidstaten het dan afkeuren, hebben jullie het in ieder geval geprobeerd.

"We moeten pragmatisch handelen. We hebben nu al de meest ambitieuze doelen van alle partijen hier. Degenen die daaraan twijfelen, beseffen niet hoe moeilijk het was om zo ver te komen. Er waren veel spanningen met lidstaten."

Dan denk ik meteen aan Polen.

"Nee hoor, er waren meer moeilijke jongens. Italië, Finland, ze hebben allemaal wel bezwaren. Toen we ons voorstel deden, was iedereen even boos. Nou ja, drie of vier waren misschien ietsje bozer, maar het was duidelijk dat we een ambitieus voorstel hadden."

Nederland stoot binnen de EU relatief veel CO2 uit per hoofd van de bevolking en bungelt onderaan de lijstjes van hernieuwbare energie zoals zon en wind. Wat gaat er toch mis in Nederland?

"Je moet naar de geografische omstandigheden kijken. Nederland is dichtbevolkt, dus je kunt niet overal windmolens of zonnepanelen neerzetten. Niet alleen Nederland heeft problemen. Een paar andere landen liggen ook niet op schema.

"Maar er is ook nog zoiets als samenwerking in de regio, met andere landen. Dat is niet populair onder regeringen en belastingbetalers. Maar ik ben er zeker van dat Nederland regionaal z'n best zal doen. Ik wil simpelweg dat landen hun doelen halen. Ze mogen zelf beslissen hoe. Nederland heeft in de regio mogelijkheden genoeg."

Lees vandaag in de Verdieping van Trouw: 'Dag VS, hallo China'. Neemt China de rol van de VS over?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden