Klimaatverandering is er al, aanpassen moet

Het kunstwerk 'Climate Tree' op de conferentie in Bonn.  Beeld EPA
Het kunstwerk 'Climate Tree' op de conferentie in Bonn.Beeld EPA

De wereld wordt volledig duurzaam, luidt de consensus in Bonn. Maar op de klimaattop blijkt: CO2-uitstoot daalt nog niet, terwijl er klimaatschade is.

Een horde politici, afkomstig uit alle windstreken, treedt binnen. En vol is de zaal. Het is dinsdagmiddag, tijd voor het zoveelste milieuoverleg in Bonn, het toneel van de 23ste VN-klimaattop, tot en met vrijdag. Hier komt de wereld samen, om te zorgen dat de klimaatdoelen van Parijs (2015) in zicht blijven. Deelnemers dragen buttons: ‘We are in!’. Ze gaan er hélemaal voor.

Ter zake dus, tijd voor die bespreking. Gaat het over windmolens, energiebesparing, het uitbannen van kolencentrales? Nee, ‘klimaatadaptatie’. Een mooi woord om te zeggen: leren leven met onafwendbare klimaatverandering. Door de kust te versterken, robuuster te bouwen of door waterbuffers. In Bonn is het een buzzwoordje. “Aanpassing is net zo belangrijk als bestrijding van klimaatverandering”, zegt VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat, vandaag present in Bonn. Zij presenteert een VN-topinstituut voor klimaatadaptatie, dat in Nederland komt. Een begeleidend videofilmpje speelt. “Helaas”, spreekt de voice-over bij een kabbelend muziekje. “Klimaatverandering is er al. Aanpassen moet.”

Optimisme

In het Parijs-akkoord stond al dat adaptatie moet. Maar de teneur was toch: de wereld gaat vol aan de bak, op naar 100 procent duurzaamheid, in 2050. Niemand gebruikt dan nog fossiele brandstoffen, zoals olie, aardgas en steenkool. Dit moet de opwarming van de aarde zeker onder de 2 graden Celsius houden, liever nog 1,5 graad. Mooie toezeggingen, waar leiders in Bonn hun handen nog steeds voor in het vuur steken. Er is optimisme, gedrevenheid, ondanks het afhaken van president Trump. Hij komt eraan, beloven ze, die schone wereld.

De jongste klimaatcijfers leveren daar geen enkel bewijs van. De Nederlandse uitstoot van het broeikasgas CO2 lag in het afgelopen kwartaal net zo hoog als vorig jaar, meldde het CBS vandaag. Op jaarbasis nam de uitstoot van kooldioxide zelfs toe, met 0,2 procent. Vooral wegens economische groei, een plausibele verklaring. Het neemt niet weg: de tijd om klimaatdoelen te halen neemt af. Internationaal speelt hetzelfde verhaal, meldde de internationale onderzoeksgroep Global Carbon Project in Bonn. De CO2-uitstoot stijgt dit jaar (2 procent), voor het eerst in drie jaar. Opkomende economieën openen nog vieze energiecentrales, industrielanden sluiten er nog te weinig.

Pijnlijk bericht, tijdens de ‘tussentop’ in Bonn, belangrijk voor de bestendiging van vertrouwen in, en haalbaarheid van ‘Parijs’. De slechte CO2-cijfers nemen het geloof in een naderend einde aan het fossiele tijdperk niet weg. Ze stellen werkelijke inzet wel op de proef. Zeker nu landen in 2018, zoals afgesproken in Parijs, met de billen bloot moeten over individuele klimaatprestaties.

Klimaatadaptatie is bittere noodzaak, klinkt het in Bonn. Dat weet de officiële voorzitter van deze VN-top, eilandengroep Fiji, als geen ander. Daar zijn nu al miljoenen nodig, bleek gisteren in Bonn, om land te beschermen, nu de zeespiegel stijgt. “Werken aan bestendigheid tegen extreem weer wordt steeds belangrijker”, zei Fiji’s klimaatgezant Inia Seruiratu. “Voor kwetsbare gebieden, maar eigenlijk voor iedereen.”

Dijken

Extra aandacht voor klimaatadaptatie kan goed uitpakken voor armere landen in Azië en Afrika, die al eerste hoge risico’s lopen. In Bonn worden speciale fondsen beloofd, met honderden miljoenen euro’s, zodat landen financiering hebben voor bescherming tegen klimaatverandering. Dat hoeft niet met dijken of ophoging. Natuurversterking is ook een optie. Bossen, zand en schelpenbanken bieden bescherming. “Denk aan mangroveherstel bij Indonesië”, aldus minister Nieuwenhuizen. Slimme innovaties, die werken soms ook. Nieuwenhuizen noemt een voorbeeld dichtbij huis: Rotterdam krijgt een drijvende koeienstal.

Lees ook: Bonn móet lukken nu de CO2-uitstoot is gestegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden