Weblog

Klimaatverandering en (andere) complottheorieën

Opgenomen in een Amerikaanse filmstudio?Beeld reuters

NASA is nooit op de maan geweest, de VS waren zelf verantwoordelijk voor de aanslagen op 11 september en Martin Luther King is vermoord door de CIA. Dat zijn zomaar wat dingen die klimaatontkenners op internet geloven.

Australische psychologen hebben onderzocht of er een verband is tussen het geloof in complottheorieën die niet worden geaccepteerd door de mainstream en het niet geloven in de opwarming van de aarde. Ze hebben zo'n duizend schrijvers en lezers van blogs over klimaat een online vragenlijst voorgelegd.

De onderzoekers lieten een link naar de vragenlijst plaatsen op 8 weblogs over klimaat met een divers publiek. Ze hebben ook 5 klimaatsceptische blogs benaderd, maar die wilden de link niet plaatsen.

Deelnemers werden stellingen voorgelegd als: ik geloof dat de verbranding van fossiele brandstoffen in de afgelopen 50 jaar serieuze negatieve veranderingen heeft veroorzaakt aan het klimaat op aarde. En: de dood van prinses Diana was geen ongeluk, maar moord georganiseerd door leden van het Britse koningshuis, die haar niet mochten. Maar ook: Area 51 in Nevada is een geheime militaire basis waar buitenaarde ruimteschepen en/of lichamen van buitenaardse wezens worden bewaard.

Na de nodige kruisverbanden bleek dat wie niet gelooft in de opwarming van de aarde, meer geneigd is om te geloven in complottheorieën. Zij stellen eerder dat klimaatverandering door de uitstoot van CO2 een hoax is, bedoeld om meer geld los te krijgen voor onderzoek.

Enige nuancering is op z'n plaats. De bloggebruiker is geen representatieve groep en natuurlijk is het niet zo dat iedereen die sceptisch staat tegenover het gegeven door de mens veroorzaakte klimaatopwarming, gelooft in aliens op aarde. Maar de uitkomst is wel een interessant gegeven.

Het toont aan dat niet geloven in klimaatverandering weinig te maken heeft met kennis van de wetenschap, maar mogelijk meer met een bepaalde persoonlijkheid en ideologie. Klimaatontkenners gaan met de hakken in het zand bij de woorden 'uit onderzoek blijk'. Het heeft dan ook geen zin om hen te bedelven onder grondige wetenschappelijke publicaties, om hen te overtuigen van bewijs. Zij hebben helemaal geen bewijs nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden