Shell papers

'Klimaatscepticus Böttcher kreeg betaald door bedrijven om twijfel te zaaien'

null Beeld

Verschillende grote Nederlandse bedrijven hebben in de jaren negentig flinke donaties gedaan aan het onderzoek van de prominente klimaatscepticus Frits Böttcher.

Redactie

Deze lobby zou er aan hebben bijgedragen dat het Nederlandse klimaatbeleid maar langzaam op gang kwam, zo schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant vandaag, die inzage hadden in het nagelaten archief van Böttcher.

De wetenschapper Böttcher, ooit oprichter van de Club van Rome, moest twijfel zaaien over de rol van de mens bij de opwarming van de aarde en zou daarvoor meer dan een miljoen gulden (omgerekend 450.000 euro) hebben ontvangen. Böttcher zette een internationaal netwerk van klimaatsceptici op en schreef rapporten en opinie-artikelen. Daarin betoogde hij dat het broeikaseffect niet bestaat. Onder de bedrijven die hem financieel ondersteunden waren Shell, NAM, AkzoNobel, Hoogovens, DSM en KLM.

Böttcher was hoogleraar fysische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en was mede-oprichter van de Club van Rome. Hij overleed in 2008.

Beïnvloeding politiek & wetenschap

De bedrijven reageren in de Volkskrant verschillend op de aantijgingen. Sommige vinden het moeilijk de vraag te beantwoorden of Böttcher financieel is ondersteund omdat er weinig tot niets over terug te vinden is in de archieven. Anderen erkennen dat hij in inderdaad is gesponsord, maar stellen dat hun bedrijf tegenwoordig veel aandacht heeft voor klimaatvraagstukken en zijn best doet de CO2-uitstoot terug te dringen.

Milieudefensie wil dat de Tweede Kamer een parlementair onderzoek instelt naar de beïnvloeding van politiek en wetenschap. Directeur Donald Pols zegt dat het hem niet zozeer schokt dat Shell een rol heeft gespeeld in de ondersteuning van klimaatsceptici. “We weten van hun rol in lobbyclubs tegen klimaatbeleid - maar de aangetoonde directe financiering, de omvang en de effectiviteit waarmee dat hier in Nederland en op internationaal niveau gebeurde, dát schokt ons wel.”

De publicatie van Follow the Money en de Volkskrant is gebaseerd op onderzoek door het zogenoemde Platform Authentieke Journalistiek, een samenwerkingsverband van een groep jonge onderzoekers die door middel van kritische berichtgeving een bijdrage wil leveren aan een rechtvaardige en democratische samenleving. Hun onderzoek, de ‘Shell Papers’, is gebaseerd op een Wob-verzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden