null Beeld
Beeld

Groene gidsCadeautips

Klimaatpositief cadeau geven? Denk eens aan een paar vierkante meter grond

Al dat consumeren in december is niet goed voor het milieu. Zijn er ook cadeaus die juist het klimaat helpen?

Esther Bijlo

Zwarte Vrijdag is nog maar net geweest, ­Sinterklaas staat voor de deur en Kerst is in aantocht. Een moeilijke tijd voor mensen die zich ergeren aan overmatig consumentisme en zich daar ook zelf niet aan willen branden. Hoeveel CO2 is er wel niet de lucht in geblazen – of volgt nog – voor deze evenementen? En wat te doen als je toch – verantwoord – cadeautjes wil geven?

De eerste vraag is een lastige. Goed voor het milieu is het in ieder geval niet, al dat shoppen; spullen of consument zelf moeten vervoerd, busjes met fossiele aandrijving ­rijden af en aan, vanwege corona nog meer dan vorig jaar. De dingen zelf leveren ook een voetafdruk af, voor de gemiddelde Nederlander zelfs meer dan vliegen of vlees eten. Onderzoeksinstituut TNO becijferde voor de Branchevereniging Kringloopbedrijven dat één kilo hergebruik van spullen één kilo CO2-uitstoot bespaart. Een tweedehands cadeautje is dus een verantwoorde, klimaatneutrale gift. Reden voor kringloopwinkels om Green Friday te vieren, als tegenhanger voor de zwarte variant. Ook andere organisaties zetten zich af tegen het massaal kopen op die dag en promoten: niets aanschaffen, doneer in plaats daarvan aan een goed doel.

Kruidenrijk grasland

Dat zou voor Sinterklaas of Kerst ook een optie kunnen zijn. Toch is het niet zo feestelijk om in de zak of onder de boom een briefje aan te treffen met: ‘x euro gestort op de rekening van zus of zo’. En dat was het. Er valt te denken aan iets concreters dat ­bovendien ook nog eens het klimaat en de natuur helpt. Zo kan iemand bijvoorbeeld 1000 vierkante meter kruidenrijk grasland cadeau worden gedaan. Dat kan via de site 1001ha.nl. Dat lapje grond wordt natuurlijk niet aan huis bezorgd, de ontvanger wordt ook niet de eigenaar. Het is een recent begonnen crowdfundactie voor meer biodiversiteit. 1000 vierkante meter kost 15 euro, bespaart 100 kilo CO2-uitstoot en 50 kilo kunstmest en levert meer insecten en vogels op. Een certificaat, waar ook die prestaties op staan, is te downloaden, om toch iets in handen te hebben.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Tastbaarder kan een klimaatpositieve gift worden door aan te haken bij de actie ‘Meer bomen nu’ van onder meer Urgenda, MEERGroen en Caring Farmers. Het idee is om deze winter 1 miljoen bomen te planten. Niet door ze allemaal op te kweken, maar door ze als jonge boompjes te oogsten uit bestaande bossen, te verzorgen en elders weer te planten. Bedrijven, scholen en gemeenten kunnen meedoen, maar ook individuele burgers zijn welkom om mee te helpen met oogsten of planten en mogen een deel van de oogst meenemen. Kan in de ­eigen tuin, maar weggeven kan ook. Het ­klimaat wordt er in ieder geval beter van, de boom zal tientallen jaren CO2 opnemen.

Adopteer een boom

Een meer beproefd concept is adoptie, bijvoorbeeld van een appelboom. Je geeft de adoptie cadeau en de ontvanger krijgt te zijner tijd appels. Sommige fruittelers kiezen voor zo’n constructie om de overgang van gewone teelt naar biologisch te kunnen ­bekostigen. Ook een vorm van natuur­vriendelijke crowdfunding dus, net als het kruidenrijke grasland, maar wel met meer opbrengst dan alleen een certificaat. Soms is er ook letterlijk een eigen boom, met een naambordje erbij.

Wie echt grond wil weggeven, kan dat doen via Land van Ons. Dat is een coöperatie die landbouwgrond aankoopt om te onderzoeken en te verduurzamen. De sleutel om de biodiversiteit in Nederland te verbeteren, ligt volgens Land van Ons niet in de natuurgebieden, maar in de omringende landbouwpercelen. Burgers kunnen meehelpen te koop staande grond te verwerven door minimaal 20 euro in te leggen. Zo’n ­lidmaatschap kun je ook cadeau doen. Land van Ons geeft aan met hoeveel vierkante meters het ingelegde bedrag ongeveer overeenkomt. Aan het eind van het jaar is er een precieze rekensom, dan weet de coöperatie wat aangekochte gronden gekost hebben, doorgaans tussen de 6 en 9 euro per vierkante meter. Leden doen minimaal twee jaar mee en kunnen daarna eventueel hun lapje grond weer verkopen. Op een kaart van Nederland zijn de aankopen te volgen voor de leden. Het is niet de opzet al die stukjes oppervlak in natuur om te zetten. De grond blijft cultuurgrond, maar zal ­natuur- en klimaatvriendelijker gebruikt worden. Voor een voedselbos bijvoorbeeld of biologische teelt.

De rubriek ‘Groene Gids’ beantwoordt praktische vragen over milieubewust(er) leven. Heeft u een praktische vraag over milieubewust(er) leven? Mail naar: groenegids@trouw.nl.

Lees ook:

Ruiten beter isoleren, juist in oude huizen, betekent winst voor het klimaat én voor de bankrekening

Duurzamer wonen begint met goede isolatie. In het dak en de muren, maar ook raamisolatie scheelt een slok op een borrel. En dat kan op tal van manieren, ook in oude huizen met dunne kozijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden