De Kleinst Mosselkraker.  Beeld O.C. Hooymeijer
De Kleinst Mosselkraker.Beeld O.C. Hooymeijer

De Wondere VogelwereldKleinst Mosselkraker

Kleinst Mosselkraker eet liever geen mosselen

Conshumetrickx mytilius minos L 13 cm

Tamelijk schaarse doorkomer en wintervreter op onze Waddeneilanden, met uitzondering van Vlieland. In broedseizoen en ’s zomers in grote kolonies meest op de uitgestrekte Russische toendra’s. Kleinste niet-bestaande steltganger. Fragiel voorkomen. Uiterst dunne, gele, zogenaamde ‘naaldpoten’. Bij regenachtige, mistige weersomstandigheden is het zelfs door de kijker zo goed als onmogelijk de poten van de vogel te onderscheiden en lijkt deze hierdoor te ‘zweven’.

Verenkleed variabel, doch overwegend wit, met donkere partijen op kop en rug. Zie opvallende zwarte ‘sjaal’. Onderzijde vleugels zwart. Zeer scherpe, in verhouding redelijk lange, groenige steekstokvorm snavel. Tijdens trek dikwijls in gezelschap van en gemakkelijk te verwarren met Kleine Laars (Bottax peculias). Onderscheidt zich echter door de karakteristieke wenkbrauwstreep, welke de Kleinst Mosselkraker een wat ‘strenge’ kwaadaardige blik geeft.

Voedt zich vooral met jonge vis, dwerggarnaal, de kleinere huisloze zeeslakken, zandinsecten en geleedpotigen. Hoewel zijn naam, net als bij veel groter, ver familielid, Kleine Mosselkraker (Conshumetrickx mytilius pico) anders doet vermoeden, staan mosselen en andere schelpdieren niet op het menu.

Strijken in enorme zwermen neer om bij afgaand tij gezamenlijk te foerageren. Het langs de af- en aanrollende golven gezamenlijk ritmisch wegspringen en opvliegen, om, zo lijkt het, geen natte poten te krijgen, is met name in de avondschemering met een rode ondergaande zon een schitterend schouwspel, waar menig natuurliefhebber, met of zonder telescoopkijker, uren van kan genieten.

Roep, een verrassend helder fluitend ‘FFFFFrriiett, ffffffrrirottt, FFRRoTTiiiia’. Bij opvliegen voor het wassende water een luid krassend ‘KKikkekèkk, KKikkekèkkèk’. Zang, onverwacht. Daar steltgangers normaliter geen zanggedrag vertonen, vormt de Kleinst Mosselkraker hierop een uitzondering. Vanaf een hoge duintop of een aangespoelde pallet of plastic visserijkrat kan een serie van hoog naar laag gaande variabele tonen, meest door het vrouwtje, voortgebracht worden.

Volksvogelwijsheid: Tot op heden geen. Onderzoek naar bronnen in het Russische Karalillov-Janovka-moerasgebied is gaande.

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Kleins mosselkraker Beeld O.C. Hooymeijer
Kleins mosselkrakerBeeld O.C. Hooymeijer
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden