NieuwsGaswinning

Kleine gasvelden worden nu versneld leeggepompt

null Beeld

Nu rond Slochteren de gaswinning wordt afgebouwd, stijgt de winning uit kleine velden in de omgeving.

Boorbedrijven pompen in verhoogd tempo aardgas op uit kleine gasvelden in Noord-Oost Nederland. Via bestaande gasputten boren ze nieuwe reserves aan in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Dit kan milieurisico’s en bodemdaling opleveren, meldden de regionale media. De stichting Gas Drenthe, Overijssel en Friesland (GasDrOvF) is bezorgd en voelt zich overvallen. “Ze hebben haast, dat is wel duidelijk”, zei de woordvoerder.

De versnelde gaswinning uit kleine velden is opmerkelijk, omdat ze lange tijd niet commercieel aantrekkelijk waren voor winning. Maar ze trekken nu boorbedrijven aan, omdat de gaskraan van het grote Slochterenveld in Groningen stapsgewijs dicht moet. Gasbedrijven, waaronder de NAM en het Canadese Vermillion, willen ze helemaal leeg gaan halen, ontdekten onderzoeksjournalisten van de noordelijke media.

Vragen aan de minister

Dit is in tegenspraak met uitlatingen van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD). Hij liet eerder aan de Tweede Kamer weten dat zowel in Slochteren als in kleine velden sprake is van afbouw van de gaswinning. De SP vroeg minister Wiebes gisteren om opheldering. De partij wil weten of het klopt dat gasbedrijven oude putten aanwenden voor nieuwe gaswinning. De vraag is daarbij of boorbedrijven meer gas pompen dan hun vergunning toestaat.

In de vier noordelijke provincies zitten 147 kleine gasvelden in de bodem. Bij 71 van de velden vindt gaswinning plaats. “Het opvoeren van de productiesnelheid leidt tot grotere risico’s op het gebied van bodemdaling en tot milieuschade”, reageerde energiedeskundige en oud-NAM-medewerker Gerrit Wigger. Volgens hem is ook niet uit te sluiten dat bevingen ontstaan.

Maar volgens kenniscentrum TNO en boortoezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) treden niet zomaar schadelijke effecten op. Bovendien kan de versnelde gaswinning deels een papieren kwestie zijn, zegt SODM. Vanwege de aardbevingen in Groningen wil de waakhond snel alle informatie hebben van alle gasboringen. SODM betwist niet dat sprake kan zijn van versnelde gaswinning uit de kleinere gasbellen bij boorputten met bestaande vergunningen.

Lees ook:

De gaskraan dicht? Slochteren heeft nog 240 kleine broertjes

De Groningse gaskraan gaat in 2030 dicht. Alles wijst erop dat Nederlanders dan nog steeds ‘gasverslaafd’ zijn. Moeten de kleine gasveldjes overuren gaan draaien?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden