Klant groene stroom misleid

Beeld ANP XTRA

Online energievergelijkers zijn misleidend voor consumenten die duurzaam willen kiezen. Op geen van de vergelijkingssites kan een klant een echt groene keuze maken bij het wisselen van energieleverancier. Terwijl dat wel wordt gesuggereerd. Dat concludeert Wise, een organisatie die zich inzet voor schone energie.

Wise analyseerde 45 websites. Jaarlijks wisselen anderhalf miljoen mensen van energieaanbieders. Vergelijkingssites krijgen van de energiebedrijven betaald voor iedere consument die overstapt. De vergoeding varieert van 15 tot 70 euro per overstapper, afhankelijk van het gekozen energiepakket.

De sites opereren weliswaar onafhankelijk van energiebedrijven, aldus Wise, maar ze geven geen volledig advies aan consumenten die bewust kiezen voor een groene leverancier. "Om een voorbeeld te noemen, de meest vervuilende energieleverancier Essent kan bij een consument die groen wil kiezen zomaar bovenaan eindigen", zegt directeur Peer de Rijk van Wise Nederland.

Dat komt volgens hem omdat de vergelijkingssites vooral op prijs selecteren en niet het volledige duurzame beleid van een energiebedrijf in de vergelijkingen opnemen.

'Vergroend'
Vaak leveren bedrijven op papier groene elektriciteit, maar die is dan afkomstig van goedkope opwekking in kolencentrales en 'vergroend' door de aankoop van certificaten uit waterkrachtcentrales in Scandinavië.

"Van dit soort sjoemelstroom gaat geen enkele prikkel uit om meer duurzame energie in Nederland te produceren", aldus De Rijk. Ook komt het voor dat bedrijven groene elektriciteit leveren, maar dat het gas van hetzelfde bedrijf dan niet groen is.

"Het is een ongelooflijke brij. De consument komt er niet uit", aldus De Rijk. "De prijsvechters in energieland leggen de focus op eenzijdige groei van het marktaandeel, niet op duurzame groei."

Moordende concurrentie
Wise stelt in een rapport dat maandag wordt gepubliceerd, dat energiebedrijven worden belemmerd in hun duurzame beleid, omdat er veel geld gaat naar de premies voor de vergelijkingssites. Ook worden bedrijven gedwongen om in de moordende concurrentie extreem lage aanbiedingen te doen, in de hoop nieuwe klanten aan zich te binden.

"De marges worden daardoor zo klein dat deze bedrijven geen geld meer overhouden om te verduurzamen. Het is een race naar het afvoerputje, een perfide prikkel", aldus De Rijk. "Op vergelijkingssites zouden bedrijven in hun geheel moeten worden beoordeeld op duurzaamheid."

Twintig energieleveranciers werken nu al niet mee aan vergelijkingssites. Eneco doet niet mee omdat volgens het bedrijf 'de groep klanten die uit is op extreme kortingen en jaarlijks overstapt, niet past bij de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden