Kippenwelzijn verbetert, al is de lijst met problemen nog lang

Drie weken oude braadkuikens in een stal in Brabant.Beeld Hollandse Hoogte / Bart Eijgenhuijsen

De Nederlandse plofkip heeft nog altijd te maken met benarde leefomstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. 

Ondanks een drastische afname van het aantal plofkippen en grote verbeteringen in de pluimveesector, stellen de wetenschappers dat veel kippen kampen met uiteenlopende welzijnsproblemen. Onder het dagelijks euvel van het Hollandse vleeskuiken vallen onder meer een gebrek aan afleiding, te weinig ruimte en kreupelheid, maar bovenal: voetzweren.

Zeker 15 tot 20 procent van de plofkippen in Nederland heeft last van pijnlijke blaren. Dat komt neer op zo'n vijftig miljoen dieren in het hele land. Oorzaak daarvan is dat kippen vaak hun leven lang met de poten in hun eigen, zure uitwerpselen staan. Daarnaast lopen de dieren vaak op een ondergrond die vrijwel altijd nat is, waardoor zweren welig kunnen tieren.

Toch stellen de onderzoekers dat het niet enkel kommer en kwel is voor de plofkip. In zeven jaar tijd hebben veel dieren hun leefomstandigheden zien verbeteren. 

In 2011 had nog de helft van de Nederlandse plofkippen te maken met voetzoolproblemen, tegenover een vijfde nu. Ook heeft de gemiddelde kip meer ruimte en meer nachtrust en is ze minder gefrustreerd dan zeven jaar geleden, toen het kippenwelzijn voor het laatst werd onderzocht.

De aantallen kippen met blaren verschillen van soort tot soort. Zo hebben kippen met een welzijnskeurmerk, zoals het Beter Leven Keurmerk, opvallend minder vaak last van zweren dan hun snelgroeiende soortgenoot. De beter leven-kippen waden dagelijks door minder feces en zijn bovendien genetisch minder ontvankelijk voor ontstekingen.

Lees ook:

'Vlees? Ken het prijskaartje' (februari 2016)

Stilstaan bij de vraag of we gezond eten is niet genoeg, vindt ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. We moeten volgens hem de sociale en ecologische prijs van eten leren kennen.

Dierenwelzijn staat niet voorop, voedselveiligheid wel (mei 2014)

Een kuiken in de kippenfabriek van Middenmeer leeft zes weken op een lopende band, om dan als twee kilo vlees in een krat naar het slachthuis te gaanIn Grubbenvorst gaan ze nog een stapje verder. Met een slachterij op het complex komen de dieren niet eens het terrein af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden