Kippenboeren dagen NVWA voor rechter in fipronil-affaire

Een medewerker van Albert Heijn haalt eieren uit de schappen bij een vestiging in De Pijp naar aanleiding van het fipronil-schandaal.Beeld ANP

Land- en tuinbouworganisatie LTO daagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter wegens nalatigheid in de crisis rond de met fipronil besmette eieren dit jaar. Pluimveehouders hebben nodeloos veel schade geleden, stelt LTO.

LTO, dat de zaak voert samen met 120 kippenboeren, verwijt de NVWA vorig jaar november niet voldoende actie te hebben ondernomen toen er al concrete meldingen binnenkwamen over grootschalig gebruik van het verboden middel fipronil door het bedrijf ChickFriend. Dat gebruikte het ter bestrijding van bloedluis. “De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven als de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld”, stelt advocaat Roeland de Mol. “De NVWA wist van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar heeft de sector niet eens de kans gegeven zich daartegen te wapenen.”

Ook vindt LTO dat de NVWA paniek zaaide door uitspraken van de plaatsvervangend inspecteur-generaal in het televisieprogramma ‘Nieuwsuur’. Nadat hij had gesuggereerd dat mensen beter een paar dagen geen eieren konden eten, verkochten winkels een kwart minder eieren.

Compensatie

De Nederlandse pluimveehouders hopen nog altijd dat het Rijk met een compensatie voor de geleden schade komt. De Belgische regering kreeg deze week van de Europese Commissie toestemming om zo’n compensatie te betalen, maar Nederland blijft erbij dat de schade is veroorzaakt door het handelen van een private partij. “In dit geval was dat Chickfriend, dat gebruikgemaakt heeft van een middel dat in Nederland niet is toegelaten als geneesmiddel”, aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie willen opheldering over dit standpunt. “We mogen getroffen pluimveehouders niet in de kou laten staan”, meent CDA-Kamerlid Geurts.

De totale schade van de fipronilcrisis wordt geschat op 65 tot 75 miljoen euro. Van de 793 kippenstallen die de NVWA had geblokkeerd, is ongeveer tweederde nog altijd niet vrijgegeven. 

Lees ook: Gelderland schiet 'fipronilboeren' te hulp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden