Kippen slecht verdoofd voor slachting

Vleeskuikens scharrelen rond in hun stal. Beeld ANP

Bedrijven in de pluimveevleesketen leven de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid niet goed na. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het slachthuis is het risico groot dat kippen niet goed worden verdoofd voor ze worden geslacht.

De toezichthouder signaleert ook dat pluimveehouders zich niet houden aan alle regels voor het gebruik van antibiotica. Daarbij hebben de dieren onvoldoende voer en drinkwater en doordat er in de stallen te weinig droog strooisel ligt, hebben ze sneller last van pijnlijke zweren aan de poten.

Rob van Lint (inspecteur-generaal NVWA) erkent dat de sector afgelopen jaren stappen in de goede richting heeft gemaakt, maar hij spreekt van een zorgelijk beeld. ,,Naleving van wet- en regelgeving bij ondernemers in meerdere ketenschakels schiet te kort of regels worden moedwillig overtreden.”

De NVWA gaat strenger optreden, laat minister Carola Schouten van Landbouw weten. Ze wil beterschap van de pluimveesector en maakt daar binnenkort afspraken over.

Lees ook: Onverdoofd geslacht én biologisch, botst dat? Nee, zegt de bio-halal-ondernemer

Dierenbeschermers springen in de bres voor dumpkippen. Wanneer zij worden opgevangen, zullen ze wel moeten verwerken dat bevriende kippen naar de slacht verdwijnen

Ex-vegetariër Amber Dujardin wilde weleens weten hoe dat was: eigenhandig een dier slachten, klaarmaken en opeten. 'Ik ben bang dat ik ga huilen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden