Vogelgriep

Kippen geruimd om vogelgriep

null Beeld ANP
Beeld ANP
Emiel Hakkenes

Behalve onder wilde vogels in de natuur rukt de vogelgriep ook op onder kippen in de Nederlandse pluimveehouderij. In het Groningse Lutjegast werd gisteren een pluimveebedrijf met 48.000 kippen geruimd. De eigenaar trof maandag dertien dode hennen aan in zijn stal en na onderzoek bleken de dieren besmet te zijn met vogelgriep. Volgens protocol worden dan alle dieren op het bedrijf gedood, om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook bedrijven binnen een straal van een kilometer van een besmetting worden preventief geruimd.

Met de ruiming in Lutjegast nadert het aantal vanwege vogelgriep geruimde kippen de 350.000. De afgelopen twee weken zijn er al twee besmette kippenboerderijen geruimd in de Gelderse plaatsen Altforst en Puijflijk. Op een kilometer van Altforst zijn bij een bedrijf bovendien 115.000 kippen uit voorzorg afgemaakt. Een hobbyboer in het Noord-Hollandse Middelie moest zijn 25 kippen laten ruimen na een besmetting met vogelgriep.

Ook in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken en Duitsland woedt de vogelgriep, die zeer besmettelijk is voor pluimvee, zoals kippen, eenden en kalkoenen. Het virus wordt overgedragen door direct contact met besmette vogels, maar ook via de lucht of via besmet materiaal zoals mest.

Ophokplicht

Sinds ruim twee weken geldt een ophokplicht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden in Nederland. Deze maatregel, die is uitgevaardigd door minister Schouten van landbouw, moet het risico op besmetting verminderen. Ook zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Rond bedrijven waar een besmetting met vogelgriep is vastgesteld geldt binnen een straal van tien kilometer een vervoersverbod. Dat betekent dat dieren, eieren, mest en strooisel de kippenboerderij niet mogen verlaten, omdat dat het virus kan herbergen.

Enkele dierenorganisaties hebben aan de Tweede Kamer hun bezwaar kenbaar gemaakt tegen het preventief ruimen van gezonde kippen. Zolang de dieren zelf niet ziek zijn en de heersende variant van het vogelgriepvirus niet gevaarlijk is voor mensen, is het doden van gezonden dieren volgens de organisaties buiten proportie.

Lees ook:

De plofkip is bijna uitgestorven in de supermarktschappen
Er is weinig kans dat het stukje kip op de Nederlandse borden niet deugt, stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Toch kan het nog wel een onsje minder, vindt Wakker Dier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden