Peiling

Kiezers willen dat economische groei samengaat met bescherming van de natuur

null Beeld ANP
Beeld ANP

Of de kiezer daadwerkelijk de natuur laat meewegen in het stemhokje zal half maart blijken. Maar bijna de helft (49 procent) zegt dat wel te doen, zo blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Een krappe meerderheid (56 procent) van de stemgerechtigden zegt dat economische groei moet samengaan met bescherming en herstel van de natuur.

Het WWF is blij met de resultaten, omdat die ook ruime steun van VVD en CDA-stemmers laat zien aan de koppeling tussen economie en natuur. Van de VVD-aanhang is 53 procent ervan overtuigd dat dit nodig is, van de CDA’ers 60 procent. Ze doen daarmee niet echt onder voor SP en PvdA, die respectievelijk 64 en 55 procent scoren.

GroenLinks en D66 hebben de meeste kiezers die de natuur hand in hand laten gaan met economische groei, respectievelijk 80 en 66 procent. Onder GroenLinks-stemmers is zelfs een meerderheid (64 procent) voor natuurherstel als dat ten koste gaat van economische groei. Bij andere partijen is de aanhang die zover wil gaan iets meer dan een derde (SP 39, CDA 38, D66 34 procent).

Natuurvriendelijke landbouw

Een opsteker voor natuurorganisaties is ook dat een derde van de VVD- en CDA-kiezers (36 en 34 procent) zegt voorstander te zijn van een omslag naar natuurvriendelijke landbouw, ook als dit leidt tot inkrimping van de veestapel en minder voedselproductie. Van alle kiezers is 40 procent hier voor, terwijl 30 procent het nog niet weet. GroenLinks (71 procent) en D66 (61) lopen hierin voorop, maar ook SP (52) en PvdA (51) hebben een achterban die hier in meerderheid voor is.

“De politieke partijen kunnen hier niet omheen”, reageert directeur Kirsten Schuijt van WWF Nederland. “We hebben juist met deze verkiezingen in het vooruitzicht echt draagvlak om samen ‘groen’ uit de crisis te komen.”

Lees ook:

Van de meeste Nederlanders mag Rutte gewoon weer premier worden

De gemiddelde Nederlander vindt de toeslagenaffaire een non-issue tijdens de aankomende verkiezingen. Van iets meer dan de helft mag premier Rutte, ondanks zijn aandeel in de affaire, dan ook opnieuw minister-president worden.

Jongeren zijn het radicaalst in de strijd tegen klimaatverandering: helft wil nieuwe kerncentrales

Jongeren zijn radicaler in hun politieke opvattingen dan ouderen, ook als het over klimaat gaat. Ze willen een vleestaks, maar ook kerncentrales om de CO2-uitstoot te beperken.

Nieuwkomers Joris Thijssen (PvdA) en Henri Bontenbal (CDA) twisten over de klimaataanpak: ‘Nu ga ik je onderbreken’

Dat de klimaatverandering bestreden moet worden, is voor nieuwkomers op de lijst Joris Thijssen (PvdA) en Henri Bontenbal (CDA) helder. Maar over de manier waarop verschillen ze van mening. Een dubbelinterview.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden