Natuurbehoud

Kersverse Waddenagenda zorgt nu al voor gemor

De Waddenzee in de omgeving van Schiermonnikoog. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De Waddenzee in de omgeving van Schiermonnikoog.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De ministers van infrastructuur en landbouw tekenen vandaag de Waddenagenda. Daarin staat in grote lijnen uitgetekend wat er de komende dertig jaar met het gebied moet gebeuren. Maar natuurbeschermers en boeren steigeren nu al.

Robin Goudsmit

Dat we van de natuur op de Waddenzee en de eilanden moeten blijven kunnen genieten, is belangrijk, vindt de overheid. Maar er moet ook ruimte zijn voor vissers, industrie, recreatie en boeren. Zo’n vijftig partijen, waaronder de ministeries van infrastructuur en landbouw, gemeenten, havens en vissersverenigingen, tekenden daarom woensdag de zogenaamde Waddenagenda. In dat lijvige document staat wat het waddengebied de komende dertig jaar zoal te wachten staat.

Maar meteen bij de lancering van de agenda klinkt er al gemor. Lutz Jacobi, voorzitter van de Waddenvereniging, tekent niet. Ze kan kort zijn over de Waddenagenda. “Het is een grabbelton van belangen. Terwijl de toekomst van het wad op het spel staat.” De natuur zou onverdeeld op één moeten staan, stelt ze. “De Waddenzee is Unesco-werelderfgoed. Over zo'n gebied moet je geen compromissen sluiten.”

Ook de gemeente Noordoost-Friesland ziet voorlopig van een handtekening af. Daar protesteerden boze boeren op trekkers bij het gemeentehuis in Dokkum. Ze maken zich vooral zorgen over de voorraad zoet water in het gebied. Om biodiversiteit in het gebied een handje te helpen, is voorgesteld om meer vermenging van zoet en zout toe te staan. Dat stuit de boeren tegen de borst. De gemeente Noordoost-Friesland wil door niet te tekenen ‘tijd kopen om met agrariërs in gesprek te gaan’.

Concrete beslissingen komen later

Het gaat de verschillende partijen van de Waddenagenda om een intentieverklaring, verduidelijkt een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur en landbouw. De agenda is een zogenaamd visiestuk. De concrete beslissingen komen later. “Het gaat over een lange periode. Over al het beleid zal nog uitgebreid gepraat worden.”

Dat de gemeente Noordoost Friesland en de Waddenvereniging niet willen tekenen, is ‘jammer'. Toch denkt het ministerie niet dat die partijen hun poot stijf zullen blijven houden. “We verwachten dat ze wel gaan aanschuiven als de beslissingen echt genomen moeten worden.”

Jacobi weet het zo net nog niet. “Bij onderhandelingen over dat beleid zit zo ongeveer iedereen die het woord ‘Waddenzee’ kan spellen aan tafel. Er is geen eenduidige visie op wat er moet gebeuren, dus iedereen gaat lekker zijn eigen belangetje najagen. Het woord ‘agenda’ geeft eigenlijk een verkeerd beeld.”

Lees ook:

De kwelders bij Delfzijl zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld in strijd tegen de zeespiegelstijging

Bij Delfzijl zijn kwelders aangelegd als buffer tegen bodemdaling en zeespiegelstijging. Ze zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld op de klimaattop adaptatie, die Nederland organiseert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden