Keerzijde van het succes: Limburg opent de jacht op bevers

Beeld TRbeeld

Waren bevers eerst met uitsterven bedreigd, nu zijn er zoveel dat wegen en dijken eraan gaan.

De terugkeer van de castor fiber, beter bekend als de bever, is een succes in Nederland. Zo groot zelfs, dat Limburg ze nu wil gaan doden. Een primeur in Nederland.

Een Statencommissie stemde afgelopen week in met het plan daartoe, het Faunabeheerplan Bever 2017-2020. Eerder al werd ontheffing gegeven om het voor waterschappen mogelijk te maken beverdammen te doorboren of af te breken. De dammen verstoren te veel de waterafvoer en leiden tot wateroverlast. Daar waren het afgelopen jaar de waterschappen een half miljoen euro aan kwijt. Die ontheffing is nodig, omdat de bever wettelijk beschermd is.

Nieuw is nu dat de Limburgse bever, als hij te veel overlast oplevert en andere maatregelen onvoldoende soelaas bieden, ook mag worden bejaagd. Elders uitzetten is geen optie meer. Andere provincies hebben genoeg aan hun eigen bevers en in Limburg is te weinig plek. Limburg is de eerste provincie die haar toevlucht tot afschot neemt.

Met geweer en geluiddemper

Hoe dat moet, wordt in het faunabeheerplan keurig omschreven. Jagen mag niet tijdens de kraam- of zoogperiode, maar verder het hele jaar rond. Met geweer en geluiddemper. Ook vangkasten, netten en rasters mogen worden ingezet om bevers te vangen. Gevangen exemplaren mogen dan van de dierenarts een dodelijke injectie krijgen. Ook schietmaskers mogen worden gebruikt.

De bever was in 1826 officieel uitgestorven in ons land. Dankzij herintroductieprogramma's, bescherming maar ook door het herstel van rivier- en beeklandschappen, is Europa's grootste knaagdier bezig met een opmars. In het hele land staat de teller nu op 1700 dieren, waarvan Limburg er vorig jaar zon 625 onderdak bood. Dat moeten er 500 worden.

Met zijn liefde voor waterwerken bedreigt de bever ook dijken en ondergraaft hij wegen. Het dier, vegetariër in hart en nieren, draait er verder jaarlijks tot 4000 kilo hout doorheen. Daarover klaagden dan weer de Limburgse boeren en fruittelers: hun te vergoeden schade bedroeg afgelopen jaar 13.000 euro.

De Partij voor de Dieren in Limburg, die aanstuurde op de commissievergadering, blijft zich verzetten tegen de afschot van bevers. Volgens PvdD-Statenlid Pascalle Plusquin heeft de provincie, met de waterschappen, destijds de bever geherintroduceerd. "Dan moet je er ook goed voor zorgen. Maar het is allemaal een financiële kwestie. De provincie wil gewoon geen geld meer uitgeven aan de bever." Plusquin bepleit 'duurzaam beverbeheer', waarbij de provincie landbouwgrond aankoopt ('dan zijn we ook af van de mestoverlast'). Het waterschap zou verder beverdammen vaker en deskundiger kunnen doorboren met pijpen. Ook moet er betongaas in dijken komen, dat is ook goed voor de bestrijding van de muskusrat, vindt zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden