Carp Edema Virus

Karpers in Zaandam sterven bij bosjes

Gezonde karpers in een sloot in Rotterdam Beeld Hollandse Hoogte, Jan Boeve
Gezonde karpers in een sloot in RotterdamBeeld Hollandse Hoogte, Jan Boeve

Een ‘venijnig virus’ houdt huis onder karpers in Zaandam.

ANP

Talloze vissen in een sloot naast de Ringweg in die plaats zijn al bezweken aan het virus, en karpers die nu nog ‘slaperig en ongecoördineerd’ rondzwemmen gaan waarschijnlijk ook dood, aldus het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De vissen hebben het Carp Edema Virus (CEV) onder de leden, is gebleken uit onderzoek door de universiteit van Wageningen.

Het schap kreeg enkele weken gelden de eerste meldingen binnen over dode vissen. Opvallend was volgens het schap dat alleen veel karpers bezweken, terwijl met andere vissen niets aan de hand was.

Advies: mijd de sloot, maak vismateriaal schoon

Het schap haalde meermalen per week dode vissen uit het water en spoelde de sloot door met vers water. Toen dat allemaal niet hielp zijn enkele levende karpers voor onderzoek naar Wageningen gebracht.

Het hoogheemraadschap adviseert gebruikers van oppervlaktewater om de sloot aan de Ringweg voorlopig te mijden. Vissers die een karper hebben gevangen moeten daarna hun vismateriaal grondig schoonmaken, want het virus wordt door karpers onderling overgedragen. Om die reden moeten vijverbezitters voorlopig ook geen karpers loslaten in de sloot, aangezien die ook besmet kunnen zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden