Groen

Karima Benali begon een bijzondere plantenwinkel: ‘Dit is het begin van een plantenbeweging’

Karima Benali aan het werk in haar plantenwinkel in Utrecht.Beeld Annelien Nijland

Karima Benali werkte jarenlang als interim-manager maar vond haar bestemming in de bijzondere plantenwinkel die ze begon in de Botanische Tuinen in Utrecht.

Om de plantenwinkel van Karima Benali (41) te bezoeken moet je eerst de Botanische Tuinen van Utrecht bij de Uithof doorkruisen. Dat is geen straf: lopen langs oude bomen, bijzondere planten en een bos van bamboe. Helemaal tot rust gekomen vind je de Greennest Gallery van Benali in de tropische kassen. Te midden van honderden kamerplanten staat Benali te stralen. Ze heeft allerlei soorten begonia’s, cactussen, wandsystemen voor planten en talloze hangplanten.

Dit is niet zomaar een winkel, benadrukt ze: “Dit is het begin van een plantenbeweging.” Die beweging heet: ‘How are you growing?’. Hiervoor organiseert ze lezingen en geeft ze leiding aan pop-updiners in de kas. En ze denkt na over nieuwe, groene concepten voor verschillende opdrachtgevers.

Jarenlang werkte Benali als interim-directeur bij verschillende bedrijven: ze kwam ergens, werkte keihard, loste een crisis op en vertrok weer. Het werk ging haar alleen steeds meer tegenstaan. In een plantenzaak in Antwerpen drong het tot haar door: “Ik wist op dat moment dat ik moest stoppen met wat ik deed. Ik wilde meer verbinding voelen met de natuur.” Dat gevoel liet haar niet meer los. Benali schreef een businessplan en ging op zoek naar een locatie. Per toeval kwam ze bij de Botanische Tuinen Utrecht terecht. De universiteit was op zoek naar een ondernemer voor een groen concept in een van hun voormalige researchkassen. “Door een gebrek aan geld was er meer ruimte dan onderzoek.”

Een plant in de winkel van Karima.Beeld Annelien Nijland

Sinds mei runt Benali vijf dagen in de week de Greennest Gallery. Een jaar geleden had ze nog niet zoveel verstand van plantensoorten. Zonder aarzelen kent ze inmiddels elke plant in haar winkel bij naam, ze wijst aan: een Epipremnum, een Dischidia nummuralia, een Sarracenia (een trompetbekerplant) en een Dionaea (een venusvliegenvanger). Die namen zijn niet zo interessant hoor, aldus Benali. “Veel belangrijker is de vraag: wat moet ik doen om de plant in leven te houden?” Als ze zelf even iets niet weet, wendt ze zich tot Roel Vonk, hoofd kassencomplex van de Botanische Tuinen. Hij neemt haar vaak op sleeptouw de kassen in. Zo leert ze elke dag bij.

“Voor een workaholic is dit een ideale werkomgeving”, lacht Benali. Ze loopt langs de metershoge bananenplanten en varens: haar ideale werkomgeving heeft ze gevonden. Druk pratend en wijzend loopt ze door het groen. Binnenkort mag ze een cursus plantensystematiek volgen. “Aangeboden door de Universiteit Utrecht. Als ik dat heb gedaan ben ik echt gepokt en gemazeld.”

Ze besluit: “De afslag die ik nu heb genomen, is voor de rest van mijn leven.” Hoe ze dat zo zeker weet? “Binnen de groensector valt zoveel te ontdekken. Het gaat mij niet alleen om planten inkopen en verkopen, de winkel is maar een onderdeel.” Zo organiseert ze in haar winkel maandelijks lezingen over Charles Darwin. En is er een bioloog in opleiding bezig een onderwatertuin te maken in een aquarium voor een workshop aquascaping.

“Ik hoop dat steeds meer mensen inzien wat mens en plant voor elkaar kunnen betekenen. De plant geeft jou zuurstof, jij hoeft hem in ruil alleen water, licht en aandacht te geven.”

Voor meer info: www.howareyougrowing.nl

Lees ook:

De meeste planten weten wel raad met de vorst

In mijn tuin, in andere tuinen en parken staan de sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, winterakonieten er stil bij, soms met enigszins hangende en gesloten bloemen, alsof ze somber zijn. 

De plant kan met minder water even goed groeien

De plant kan met minder water toe, als je hem een beetje voor de gek houdt. Goed nieuws voor de mondiale voedselproductie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden