Kan Purmerend de terror-oehoe vangen?

null Beeld Jan Butter
Beeld Jan Butter

Ze krabt en valt onverwachts aan. De 'terror-oehoe' in het Noord-Hollandse Kwadijk heeft de laatste twee weken al twintig 'aanslagen' gepleegd, waarbij voorbijgangers tot bloedens toe werden verwond. De gemeente wil het beest vangen, want de veiligheid van de inwoners 'is in gevaar'. Maar kan dat wel zo makkelijk?

De oehoe, genoemd naar het geluid dat de uil maakt, is met een spanwijdte van bijna twee meter de grootste uil van Nederland. Ze leven voornamelijk aan de grens met Duitsland. Behalve eentje, die zich heeft gevestigd aan het Kwadijkerpad, aan de grens met Purmerend.

Deze vrouwtjesuil vliegt daar al jaren rond, aldus een woordvoerder van de gemeente Purmerend. Ze viel vorig jaar wandelaars en fietsers aan. De gemeente maakte plannen om het beest te pakken te krijgen, maar de uil verdween en vangen was niet meer nodig.

De laatste weken duikt de uil echter steeds vaker weer op. Volgens experts als gevolg van de baltstijd, waarin het vrouwtje haar territorium verdedigt. En ze maakt slachtoffers. Zo raakte een verstandelijk gehandicapte jongen vorige week gewond aan zijn hoofd. Gisteren waren leden van een atletiekvereniging de pineut. "Het aantal meldingen is in de afgelopen week gestegen van zeven naar twintig. We zijn er nu helemaal klaar mee", aldus de gemeentewoordvoerder.

Ontheffing
Maar het vangen is zo simpel nog niet. Een wilde oehoe is zeldzaam en mag niet zonder ontheffing uit een boom worden geplukt. Een (oorspronkelijk) tamme oehoe is vogelvrij, maar de gemeente heeft geen bewijs dat de uil ooit in gevangenschap leefde. De aanvraagprocedure voor een ontheffing duurt zestien weken, aldus de woordvoerder. "We zijn nu in de tweede week. Het is hopen dat de provincie de procedure versnelt, want anders duurt het wel heel lang voor we wat kunnen doen."

Van Gejo Wassink, die als secretaris van de Oehoewerkgroep al jaren de oehoe's in Nederland bestudeert, mag de uil best blijven rondvliegen. Hij is door de provincie Noord-Holland gevraagd een advies te geven over de uil. Wassink zegt dat het probleem alleen maar verschuift als het vrouwtje wordt gevangen. "Is de oehoe wild, dan moet ze elders worden uitgezet. Zo is de wet. Is ze tam, dan moet een heel grote volière worden gebouwd. Het beest is namelijk wel verwilderd en wil vliegen."

Valkenier
Overigens is volgens Wassink de kans aanwezig dat de uil oorspronkelijk door een valkenier is opgevoed. Hij zet om deze reden vraagtekens bij de 'aanvallen' die de uil zou uitvoeren. "Ik heb een filmpje gezien waarin je ziet dat ze veel te langzaam aanvliegt. Als ze echt aanvalt, is ze net een straaljager. Waarschijnlijk wil ze tegen beloning op de arm van een voorbijganger landen. Dat doet natuurlijk niemand, waarna de uil dan maar op een hoofd landt. En dan krijg je wondjes."

De oehoe mag vooralsnog 'gewoon' rondvliegen. Volgens experts gaat de uil niet zo lang voor problemen zorgen. "Als de baltstijd voorbij is, wordt de uil veel rustiger. Dat zagen we vorig jaar ook", aldus Wassink. Tot die tijd worden wandelaars, fietsers en hardlopers aangeraden een hoofddeksel op te zetten. Of een paraplu mee te nemen.

Harry Potter

Harry Potter
De situatie met de oehoe in Purmerend is volgens Gejo Wassink kenmerkend voor de laatste jaren. Hij zegt dat hij steeds vaker tamme uilen in het wild tegenkomt. "De handel in uilen en roofvogels is doorgeslagen. Op Marktplaats vind je zo een uil met volière voor 150 euro. Maar die beesten zijn geen huisdieren. Het gebeurt vaak dat eigenaren ineens inzien dat de dieren elke dag een cavia willen eten. Dat houden die mensen niet vol. Het gevolg is dat de beesten worden vrijgelaten. De uilen zijn dat niet gewend en gaan zich in het wild wat vreemd gedragen, zoals nu in Purmerend."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden