Kan het verbranden van bomen de opwarming van de aarde tegengaan?

De zon schijnt door de bomen bij Hannover, Duitsland. Beeld afp

Zweedse onderzoekers geven aan dat ze de opwarming van de aarde kunnen stoppen en zelfs ongedaan kunnen maken. Dit willen ze doen door het verbranden van bomen en planten in combinatie met het ondergronds opvangen en bewaren van CO2. Dat staat in een rapport dat gisteren is verschenen. Collega-wetenschappers zijn kritisch: door de klimaatverandering zijn er te weinig bomen die verbrand kunnen worden.

De methode kan de aarde zelfs koeler maken als er daarnaast fors geïnvesteerd wordt in duurzame energie of kernenergie, zegt hoofdonderzoeker Christian Azar. Hij vreest wel dat er een grote kans is dat zijn onderzoek het politieke debat negatief zal beïnvloeden. Azar beklemtoont dat zijn rapport geen excuus mag zijn om de komende tijd niet meer om te kijken naar de uitstoot van CO2, onder het mom van 'het komt toch wel goed'.

Collega-wetenschappers hebben het rapport met interesse gelezen, maar zijn kritisch over de stelling dat de opwarming van de aarde teruggedraaid kan worden. Dr. Vivian Scott doet aan de universiteit van Edinburgh onderzoek naar de opslag van CO2. Aan het Engelse dagblad The Guardian laat hij weten dat "de basis van het onderzoek klopt maar dat we niet moeten geloven dat de wereld hersteld is over vijftig jaar."

"Een warmer klimaat heeft enorme gevolgen voor onze meteorologische en ecologische wereld. Ook al zou deze periode maar kort duren. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan hebben we veel biomassa (bomen en planten) nodig om fossiele brandstoffen te vervangen. Wanneer het klimaat warmer wordt, wordt de mogelijkheid om biomassa te produceren kleiner", zegt Vivian Scott.

Scott wijst er bovendien op dat we de afgelopen dertig jaar al heel veel pogingen gedaan hebben om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. "Die inzet is tot nu toe nog nooit werkelijk beloond."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden