Kamer wil geen subsidie voor kolencentrales, probleem voor energieakkoord

Beeld anp

Het energieakkoord raakt verder in de problemen. De Tweede Kamer wil niet langer dat er subsidie wordt uitgetrokken om de bijstook van biomassa (houtsnippers) in kolencentrales mogelijk te maken. Een Kamermeerderheid steunde vandaag een motie van PvdA-Kamerlid Jan Vos die hiertoe oproept.

Het kabinet stelt de komende acht jaar in totaal 3 miljard euro beschikbaar voor de financiering van bijstook van biomassa. Deze subsidie is volgens VVD-minister Henk Kamp (economische zaken) essentieel voor het energieakkoord. In 2020 moet 14 procent van alle energie duurzaam worden opgewekt en in 2023 16 procent. Het bijstoken van biomassa zorgt voor 1,2 procent en, schreef Kamp maandag aan de Kamer, 'levert zodoende een cruciale bijdrage aan het realiseren van de doelstellingen uit het energieakkoord'.

De Tweede Kamer hecht grote waarde aan dat akkoord. Maar tegelijkertijd wil een Kamermeerderheid dat de kolencentrales zo snel mogelijk sluiten, liefst binnen nu en tien jaar. Om die reden vindt Vos dat het uittrekken van subsidie 'geld over de balk smijten' is.

Motie
De motie van de PvdA om de bijstook voorlopig niet meer te financieren werd onder andere gesteund door D66, SGP, ChristenUnie, SP en GroenLinks. Onduidelijk is wat nu gebeurt. In theorie kan Kamp de motie naast zich neerleggen en alsnog subsidie uittrekken voor de kolencentrales. Maar dan vindt hij de Tweede Kamer op zijn weg.

De minister verwacht dat als de subsidie wegvalt de energiebedrijven zullen stoppen met de bijstook van biomassa. En dan dreigt het energieakkoord in elkaar te zakken. Een oplossing kan zijn dat op een andere manier die 1,2 procent duurzame energie wordt opgewekt. Volgens Greenpeace zijn er mogelijkheden genoeg. Willem Wiskerke wijst er namens de milieuorganisatie op dat er schone energie kan worden geproduceerd door bijvoorbeeld meer zonnevelden te bouwen. Of nog een extra windmolenpark in zee aan te leggen. Er is geld beschikbaar, redeneert Greenpeace, nu er 3 miljard subsidie op de plank blijft liggen.

Geen alternatief
Kamp heeft de Kamer eerder laten weten dat hij die mogelijkheden niet ziet zitten. "Ik zie in Nederland geen alternatief waarmee in 2023 25 PetaJoule (PJ) energie kan worden geproduceerd." Ter vergelijking: 1 PJ is wat 15.000 huishoudens jaarlijks aan elektriciteit en gas verbruiken. Kamp: "Het realiseren van extra capaciteit wind op land is niet mogelijk." Het wordt al een enorme klus om de reeds geplande windmolens op tijd te kunnen laten draaien. Datzelfde geldt voor de windmolens die de komende jaren in de Noordzee moeten worden gebouwd. De maatschappelijke weerstand tegen windmolenparken is groot.

Wiskerke vindt dat het energieakkoord snel aan een herziening toe is. Daar zullen dan alle 47 betrokken organisaties mee moeten instemmen. Probleem is dat minister Kamp het akkoord pas dit najaar wil evalueren en dan eventueel bereid is aanvullende maatregelen te treffen. Volgens Wiskerke is er geen tijd te verliezen: "De klimaatzaak van Urgenda, waardoor Nederland meer CO2 moet besparen dan gepland, heeft alles op zijn kop gezet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden