Kabinet wil af van houdbaarheidsdatum bij koffie en rijst

Beeld anp

Een pak pasta dat een paar maanden over de datum is? Veel mensen gooien het toch maar weg, voor de zekerheid. Daar wil het kabinet nu een einde aan maken.

Staatssecretaris Dijksma kondigde vandaag aan, dat ze samen met haar Zweedse collega gaat pleiten voor een verandering van de Europese regels voor houdbaarheidsdata.

Bij extreem lang houdbare producten als koffie, rijst en pasta is het eigenlijk beter om helemaal geen datum op het pak te zetten, vinden ze. Die datum zorgt er maar voor dat mensen spullen weggooien, die je nog prima kunt eten.

Linda Nijenhuis van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is blij met het initiatief. "Er zullen zeker mensen zijn die door zo'n maatregel nog eens nadenken voor ze een aangebroken pak rijst weggooien."

Ongevaarlijk
Want, zo merkt ze, er bestaat nog steeds onduidelijkheid over het verschil tussen TGT en THT. Die eerste, 'te gebruiken tot', staat op bederfelijke waar, zoals zuivel en vlees. Het is een voedselveiligheidsgarantie. Nijenhuis: "Maar wat veel mensen niet weten is dat 'tenminste houdbaar tot' een kwaliteitsgarantie van de fabrikant is. Als je het voor die datum eet, is het in ieder geval nog lekker. Maar bij de meeste producten is het volstrekt niet gevaarlijk om het na die datum nog te eten."

Ze verwijst naar een onderzoek dat de Consumentenbond vorig jaar uitvoerde naar voedsel over de datum. Daarbij werden ook conservenblikken van 50 tot 70 jaar oud getest. Heel smakelijk vonden de respondenten die niet meer, maar het bleek niet onveilig of ongezond om de inhoud ervan nog te verorberen.

Zout met een datum
De kracht die de datum op ons uitoefent is zodanig, dat veel mensen zelfs zout weggooien dat over de datum is. "Het is wettelijk niet verplicht om een houdbaarheidsdatum op pakken zout te zetten, maar fabrikanten doen dat soms wel", zegt Nijenhuis.

De afschaffing van de datum bij lang houdbare producten is dus een eerste stap, maar er zou nog meer kunnen gebeuren, vindt Milieu Centraal. Met name in het gebied tussen de extreem lang houdbare producten en de zeer bederfelijke waren staan nog veel misleidende data op de potjes. "Bij zulke producten zou de houdbaarheidsdata verruimd moeten worden", zegt Nijenhuis. "Pindakaas en hagelslag zijn nog maanden na de datum te eten. Soep en groenten in glas of blik zelfs nog jaren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden