Stikstofuitstoot

Kabinet rekent op een meerderheid voor de spoedwet om uit de stikstofimpasse te komen

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat de media te woord na afloop van het gesprek in het Catshuis. Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten spreken met het Landbouw Collectief over de stikstofproblematiek. Beeld ANP

De spoedwet om uit de stikstofimpasse te komen, lijkt een meerderheid te halen in de Eerste Kamer. Dinsdagavond is de stemming.

Dinsdagavond wordt er al gestemd over de spoedwet tegen de stikstofproblematiek. Dat is een teken dat het kabinet erop vertrouwt dat de wet een meerderheid zal halen.

Dat zou een succes zijn voor de coalitie, die zich inmiddels al ruim een half jaar naar een uitweg probeert te worstelen uit de stikstofcrisis. Die ontstond toen de Raad van State het vorige stikstofbeleid naar de prullenbak verwees. Het kabinet hoopt dat de bouw weer even adem­ruimte krijgt als de wet door beide Kamers is.

De Eerste Kamer besloot maandagmiddag om vanavond al te stemmen. Het kabinet zal erop rekenen dat 50Plus of de PvdA de wet een beslissende meerderheid geeft. Mocht de wet het niet halen, dan betekent dat gevoelig gezichtsverlies voor de coalitie.

Vrijdag lukte het premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van financiën om steun te krijgen bij de Groep Otten, de afsplitsing van Forum voor Democratie in de senaat. Omdat de SGP de wet in de Tweede Kamer steunde, rekent het kabinet ook op die twee zetels.

Geen enkele boer moet gedwongen stoppen

Ook 50Plus stemde in met de spoedwet in de Tweede Kamer, maar voor steun in de senaat vraagt de ouderenpartij een onderzoek naar de rekenrente voor pensioenen. De PvdA stemde eerder tegen, en vraagt voor stemmen in de Eerste Kamer om meer sociale woningbouw, goedkoper openbaar vervoer en meer geld voor natuurherstel.

50Plus heeft nog geen toezegging gekregen over het gewenste onderzoek. Mogelijk rekenen die partijen erop dat 50Plus net als in de Tweede Kamer toch voor zal stemmen. Ook houden bronnen in de coalitie er rekening mee dat de klassieke bestuurderspartij PvdA de wet een meerderheid zal geven, omdat de bouw en het land in een crisis kunnen raken als de spoedwet niet aangenomen wordt. Dat was ook het belangrijkste argument voor de Groep Otten.

In de spoedwet is geregeld dat veevoer zo bewerkt wordt dat het minder ammoniak uitstoot. Ook hebben bouwprojecten die niet schadelijk zijn voor beschermde ­natuurgebieden geen vergunning meer nodig. Met deze maatregelen en de verlaging van de maximum snelheid (die niet in de spoedwet staat), hoopt het kabinet dat de bouw van 75.000 projecten volgend jaar kan doorgaan.

De komende maanden zullen meer maatregelen nodig zijn. De vorige maand bekendgemaakte plannen brengen de totale stikstofuitstoot in Nederland namelijk nog geen procent terug. Ingrepen in de veestapel zijn onontkoombaar. ­Binnenkort wil het kabinet bekendmaken hoe het de veestapel in wil krimpen, het uitgangspunt is dat geen enkele boer gedwongen moet stoppen.

Lees ook:

Groep Otten steunt spoedwet stikstof

De Groep Otten zal dinsdag steun verlenen aan de spoedwet stikstof in de Eerste Kamer, maakte de fractie vrijdag bekend na een gesprek met premier Rutte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden