Kabinet gaat in cassatie tegen Urgenda-uitspraak

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) reageert bij inloop Eerste Kamerdebat op de uitspraak in hoger beroep in de Urgenda-zaak. De rechter bepaalde dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Beeld ANP

De staat gaat in cassatie tegen het Urgenda-arrest. Volgens minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat gaat het om een ‘principekwestie’. “We willen weten of de rechter op de stoel van de politiek kan gaan zitten.”

Op 9 oktober verplichtte het gerechtshof in Den Haag de staat om de CO2-uitstoot in 2020 met een kwart terug te brengen ten opzichte van peiljaar 1990. Daarmee bekrachtigde het Hof een uitspraak van dezelfde strekking door een lagere rechter uit 2015. Nu gaat de overheid opnieuw in beroep. Voor de uitvoering van het arrest zal dit niet veel uitmaken: de Hoge Raad zal de Urgenda-zaak niet voor 2020 behandelen. Wiebes liet eerder al weten dat hij zich aan de door de rechter opgelegde CO2-doelen wil houden.

In de klimaatzaak, aangespannen door milieuorganisatie Urgenda, greep de rechter voor het eerst in op het klimaatbeleid van een overheid. Volgens de staat bemoeit de rechter zich op die manier te veel met het beleid. Vorige maand vond het Gerechtshof dat argument niet ter zake doen. Het Hof beredeneerde dat de staat door niet voldoende in te grijpen in de CO2-uitstoot, de gezondheid van zijn bevolking in gevaar brengt.

Marjan Minnesma, het gezicht van Urgenda, is niet verbaasd dat de staat in cassatie gaat. Zij gelooft er weinig van dat het de overheid om principes gaat. “Dat zeiden ze bij het vorige beroep ook, en vervolgens maakten ze ook bezwaar op alle inhoudelijke punten in het vonnis.” De Hoge Raad toetst vooral of het proces eerlijk is verlopen, en kijkt niet zozeer naar de inhoud. Volgens Minnesma doet de overheid nog niet veel inspanningen om het arrest op te volgen. “Als ze de uitspraak serieus zouden nemen, dan zouden we al versnelde acties zien. Bijvoorbeeld het sluiten van kolencentrales, of het terugbrengen van de maximumsnelheid op de snelweg.”

Snelste manier

Minister Wiebes liet de Tweede Kamer onlangs weten dat hij de nieuwe klimaatdoorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) afwacht voordat hij actie onderneemt. Die komen in januari. In dat Kamerdebat zei de minister ook dat voortijdige sluiting van verouderde kolencentrales voor hem geen taboe is. Sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam en de Amercentrale in Geertruidenberg wordt gezien als de snelste manier om de CO2-uitstoot te verminderen. De overheid lag vorig jaar nog niet op schema voor een kwart minder uitstoot in 2020. Toen stond de teller op 13 procent minder dan in 1990.

Ondertussen overlegt de overheid met de polder over een klimaatakkoord. Daarin wordt geregeld dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent is teruggedrongen. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen vrijwel volledig uitgebannen zijn.

Lees ook: 

‘Er is een mirakel nodig als we de klimaatdoelen nog willen halen’

Volgens de directeur van het Internationaal Energie Agentschap is er een drastische ingreep nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Lees ook: 

Van de argumenten van de staat blijft niets overeind in hoger beroep tegen Urgenda

De Nederlandse overheid moet meer doen om de CO2-uitstoot terug te brengen. Het Gerechtshof in Den Haag heeft Urgenda in het gelijk gesteld in een hoger beroep dat was aangespannen door de staat. Drie jaar geleden gaf de rechtbank in Den Haag Urgenda ook al gelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden