null Beeld
Beeld

WroetenJeroen van Bergeijk

Jeroen van Bergeijk droomt stiekem van een geestverruimend toetje

Je kan een zaadje in de grond stoppen en het tot een plant laten uitgroeien. Je kan een plantje kopen in het tuincentrum – of krijgen van de buren. Maar het verrassendste vind ik toch de plantjes die zomaar in je tuin opduiken. Zo is er bij mij ooit een vlierstruik komen aanwaaien. Op een omgespit stukje grond waarnaar ik vervolgens niet meer omkeek, verschenen een zomer lang knalgele teunisbloemen. En ­afgelopen week stonden er opeens tientallen geeloranje paddestoelen in mijn tuin. Ze groeiden op een afgezaagde boomstam.

Ik wilde de naam van deze paddestoelen weten.

En vooral of ze eetbaar waren.

Stiekem droomde ik zelfs van hallucinerende paddestoelen, oftewel paddo’s, met het geestverruimende psilocybine of psilocine. Sinds ik vorig jaar het aanstekelijke How to change your mind (in het Nederlands vertaald als Verruim je geest) van Michael Pollan las, staat een paddotrip definitief op mijn bucketlist. Verkoop en bezit van paddo’s zijn overigens sinds 2008 verboden in Nederland, maar het leek me sterk dat de autoriteiten een goedbedoelende volkstuinder zouden verbieden paddestoelen uit eigen tuin te consumeren. Ik zag het al helemaal voor me: een maaltje uit mijn moestuin, limonade van vlierbloesem erbij en dan als toetje geestverruimende paddo’s van eigen bodem.

Maar goed, eerst moest ik nog wel even die geeloranje paddestoelen determineren.

null Beeld Jeroen van Bergeijk
Beeld Jeroen van Bergeijk

Een paar weken geleden stak ik op deze plek de loftrompet over de app PlantNet die moeiteloos allerlei plantjes herkent. De app had een plantje met langwerpige, rozerode aren als een ‘Kiss-me-over-the-garden-gate’ bestempeld. In werkelijkheid was het iets anders. Door diverse lezers werd ik voor ­deze fout op de vingers getikt. Vandaar dat ik me dit keer tot twee kenners wend: Daniëlle Berghmans van Natuurkok.nl en Aldert ­Gutter van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Berghmans gaat niet over een nacht ijs. Ze vraagt of ik foto’s van de boven- en onderkant, van een dwarsdoorsnede en van de omgeving van de paddestoelen wil sturen. Gutter heeft aan één foto genoeg.

Beider oordeel is anoniem: het betreft hier de gewone zwavelkop – oftewel ­Psilocybe fascicularis.

Even klopt mijn hart in mijn keel.

Pollan heeft het in Verruim je geest ­namelijk voortdurend over psilocybe paddestoelen. In zijn boek beschrijft hij bijvoorbeeld hoe hij in het noordwesten van de VS op zoek gaat naar psilocybe azurescens – en is lyrisch over de fantastische effecten die die paddestoel op hem heeft. Ook enkele van de in Nederland voorkomende, zeldzame hallucinogene paddestoelen, zoals het puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata) en het blauwvoetkaalkopje (Psilocybe fimetaria), zijn van het psilocybe geslacht.

Maar helaas, zowel Berghmans als Gutter laten er geen misverstand over bestaan: de gewone zwavelkop is een veel voorkomende paddestoel, smaakt extreem bitter en is hartstikke giftig.

Jeroen van Bergeijk is journalist en heeft een volkstuin. Dit was de laatste aflevering van Wroeten: het complex gaat volgende week dicht voor de winter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden