null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Ja! De eerste blauwborst!

Vanuit het zuiden rukken ze op, internet presenteert al de fraaiste foto’s: blauwborstjes. Ooit waren ze zeldzaam, nu vind je ze in rietvelden door heel Nederland. Soms broeden ze zelfs in struiken en op akkers. Ze overwinterden in Spanje en Afrika en arriveren vanaf eind maart in Nederland.

Een paar keer per week toog ik dit jaar naar een brede rietkraag, waar vaak blauwborstjes te zien zijn. Waren ze er al? Nee, witte kwikstaarten kon ik krijgen, zingende tjiftjaffen, zwartkopjes, de eerste rietgorzen in hun gitzwarte zomermasker en een enkele roodborsttapuit, maar blauwborstjes, nee.

Oude pluimen, holle stengels

Zelfs fitissen hoorde of zag ik nog niet. En rietzangers, die tegelijk met de blauwborstjes terugkeren, waren er evenmin. Hoopvol liep ik langs het riet: turend en met gespitste oren. Hé daar bewoog wat. O, een koolmees. Ja, mezen scharrelen ook graag door riet. Oude pluimen, holle stengels – in riet zijn altijd zaadjes en larfjes te vinden.

Vorige week woensdag was het dan toch zover. Ineens klonk een liedje uit het riet. Niet het krasserige van een rietzanger of het swingende van een rietgors, nee, het was melodieuzer. Het klonk nog zacht en aarzelend, maar… ja daar fladderde hij omhoog, en een eindje over het riet. Door de kijker zag ik zijn roodbruine staartvlekken, zijn oranjebruine borstband, en natuurlijk zijn glanzend blauwe keel en hals. Met witte ster erin. Prachtig, wat een kleur, bijna zo uitbundig als een ijsvogel.

Lijsterachtige kakofonie

Het riet staat hier weliswaar op modderige grond met plassen, maar het is wel zo droog dat er wilgjes groeien. Precies zoals een blauwborst het wil: riet met boompjes om in te zingen, met ruig begroeide, maar droge plekjes om te nestelen, en natte open strookjes om op insecten te jagen.

De komende maand kunnen we genieten van de prachtige blauwborstjes, terwijl ze hun lijsterachtige kakofonie aan klanken laten horen. Daarna gaan ze aan de leg.

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden