Is het einde in zicht voor Europa's laatste oerbos?

Het 1500 vierkante kilometer tellende woud, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht, geldt als het laatste oerbos van Europa. Beeld afp
Het 1500 vierkante kilometer tellende woud, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht, geldt als het laatste oerbos van Europa.Beeld afp

Na maanden geruzie begint Polen vandaag met de kap van het laatste oerbos van Europa. Milieuorganisaties en wetenschappers deden er alles aan de kap tegen te houden, maar zonder resultaat. De laatste hoop is gevestigd op de Europese Commissie, die Polen via een juridische weg probeert te stoppen. De vraag is alleen of en wanneer dit gaat lukken. Betekent dit het einde voor dit zeldzame stukje natuur?

Gabriella Codonesu

Eind maart nam Polen een controversiële wet aan die de kap van meer dan 180 duizend kubieke meter bomen in het Bialowieza-bos toestaat. Het 1500 vierkante kilometer tellende woud, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht, geldt als het laatste oerbos van Europa. Het is een restant van het immense bos dat Centraal-Europa tot in de middeleeuwen bedekte en wordt bevolkt door onder meer de grootste bizonpopulatie van Europa.

Keverplaag
De regering nam het besluit omdat zij naar eigen zeggen een probleem ontdekte: de zogenoemde bastkever is het bos in geslopen en die zou na verloop van tijd alle bomen beschadigen. De Poolse minister van milieu, Jan Szyszko, benadrukte maandag in een persconferentie dat kappen de beste oplossing is. "Europa schijnt niet te begrijpen dat de kap juist bedoeld is om het bos te beschermen", aldus de minister.

Veel mensen plaatsen hier echter vraagtekens bij. Ecologen zeggen dat de kever in kwestie helemaal geen bedreiging is voor de meeste bomen in het bos. De bastkever houdt van fijnsparren, maar het grootste deel van de bomen die gekapt worden bestaat uit loofbomen.

Bovendien wordt het gebied beschermd door Europese regelgeving en mag er niet zomaar gekapt worden, al houdt Szyszko vol dat er geen enkele Europese wet wordt overtreden met de kap. Volgens de minister worden alleen de randen van het bos gekapt en worden de beschermde gebieden ontzien. De regering ontkent ook dat er commerciële motieven meespelen, al zal de kap naar verwachting omgerekend zo'n 124 miljoen euro opleveren.

(Tekst gaat verder na afbeelding.)

Polen begon vandaag met de kap van de buitenste rand van het bos. Beeld afp
Polen begon vandaag met de kap van de buitenste rand van het bos.Beeld afp

Bedreigingen
Demonstraties tegen de kap worden ondertussen zorgvuldig de kop in gedrukt door de Poolse regering. Veel demonstranten zouden bedreigd en geïntimideerd zijn nadat ze zich negatief hadden uitgelaten over de kap.

De directeur van het natuurgebied, Miroslaw Stepaniuk, die zich al vaker kritisch had uitgelaten over ontbossing, werd vlak nadat de nieuwe regering was aangesteld ontslagen. Hetzelfde gebeurde met 32 andere medewerkers die zich hadden verzet tegen de nieuwe plannen.

"Er wordt op milieugebied momenteel een coup gepleegd, niet alleen door de regering maar ook door bosbeheer. Als ze nu slagen, kan dit tal van vergelijkbare gevallen teweegbrengen", zei hij vorige week tegen The Guardian.

Anti-Europa
Sinds de uiterst rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) aan de macht is in Polen ligt het land steeds vaker overhoop met Europese regelgeving. Dat varieert van onderwerpen als klimaat tot de inmenging van de Poolse regering in de media. De EU heeft de Poolse regering al verschillende keren op de vingers getikt vanwege haar steeds ondemocratischer beleid.

Zowel Greenpeace als het WWF hebben de Europese Commissie dringend verzocht in te grijpen in Polen, maar dat zal niet zo makkelijk gaan. De Commissie vermoedt wel dat Polen niet genoeg onderzoek heeft gedaan naar de effecten van de kap - waardoor de kap illegaal zou kunnen zijn - maar kan dit nog niet bewijzen.

En als dit inderdaad zo is, kan de Commissie alsnog niet meteen ingegrijpen. De Europese Commissie is alleen bevoegd om een zogenoemde 'inbreukprocedure' te starten, waarna ze een boete of dwangsom op kan leggen. Die procedure kost tijd. Tot die tijd kunnen de houthakkers dus nog hun gang gaan.

20 duizend diersoorten
In het Bialowieza-bos leven zo'n 20 duizend verschillende diersoorten. Zo biedt het bos onderdak aan de grootste bizonpopulatie van Europa, 250 verschillende vogelsoorten, de wolf en de lynx.

Ook groeien er de hoogste bomen van het Europese continent: sparren van zo'n vijftig meter en eikenbomen van veertig meter hoog.

Een deel van het bos ligt in Wit-Rusland, waar het kappen van de bomen wel verboden is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden